Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Кина је најавила обуставу увоза меса из Канаде, наводећи да ће сву испоручену свињетину вратити натраг у ту земљу јер је санитарна инспекција открила у њој присуство остатака адитива за прехрану које кинески прописи не дозвољавају.

Како је саопштено из кинеске амбасаде у Канади, приликом инспекције је откривено чак 188 фалсификованих ветеринарских здравствених сертификата, што указује на „очигледне безбедносне пропусте”, преноси агенција Ројтерс.

„У циљу заштите безбедности кинеских потрошача, Кина је предузела хитне превентивне мере и затражила од канадске владе да обустави издавање сертификата за месо које се извози у Кину”, наводи се у саопштењу објављеном на званичној интернет страници кинеске амбасаде.

„Надамо се да ће канадска страна приступити са великом важношћу овом инциденту, да ће завршити истрагу што је пре могуће и предузети ефикасне мере како би се на одговорнији начин осигурала безбедност хране која се извози у Кину”, поручила је амбасада.

Канадска министарка пољопривреде Мари-Клод Бибо је саопштила да канадска Агенција за храну и инспекцију (ЦФИА) ради на решавању тог питања у тесној сарадњи са индустријом меса и кинеским званичницима, и потврдила је да су пронађени „неаутентични извозни сертификати”.

„ЦФИА истражује ово техничко питање и информисала је о томе органе надлежне за спровођење закона. Овај инцидент се односи искључиво на извозне потврде за Кину. Извозни сертификати за друге земље нису погођени”, навела је Бибо у саопштењу.

Британска агенција подсећа да су се односи између Кине и Канаде затегли у децембру прошле године након што је полиција у Ванкуверу привела Менг Ванџу, главну финансијску директорку компаније Хуавеј Технолоџиз, по налогу САД-а, а због наводног кршења америчких санкција према Ирану.

Она негира било какве прекршаје, а Пекинг тражи да буде пуштена и да се врати у земљу.

Кина је од јануара до априла увезла из Канаде свињетину у вредности 310 милиона канадских долара (235,26 милиона америчких долара), што ту земљу чини трећим највећим канадским извозним тржиштем по вредности испорука, према званичним подацима.

Блокирање увоза канадског меса долази у тешком тренутку за кинеске купце свињетине због пада домаће понуде ове намирнице, до којег је дошло услед избијања афричке свињске куге која је десетковала свињски фонд у Кини и изазвала вртоглави раст цена, напомиње Ројтерс.

Танјуг

China asks for suspension of Canadian meat, citing forged certificates