Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У данашњем свету, који нуди превише информација, а тако мало мудрости, мало је тога што задире у суштину било које области, посебно здравствене. Људско тело је савршена машина, коју је потребно одржавати и неговати како би радила на најбољи могући начин. Бројни су разлози због којих људски организам обољева: генетика, окружење, исхрана, али и различити емоционални фактори. Страх, бес, туга и остале интензивне емоције имају специфичан утицај на тело. Кад смо љути, мишићи се грче, а крвни судови сужавају, што може довести до хипертензије. На појаву страха, лучи се хормон стреса, а то покреће ланчану реакцију лучења читавог низа супстанци, што на дуже стазе може довести до срчаног удара, депресије и слично.

Увек саветујем пацијете да обрате пажњу на поруке које им тело шаље. Тело нам ставља до знања да смо изашли из равнотеже, али је често та информација нејасна свесном уму. У ординацији, у оквиру хомеопатског интервјуа, постављам многа питања за која пацијенти кажу да их никада ни један лекар није поставио, а најчешће кажу да никада раније о томе нису ни размишљали, па нису одмах у стању да одговоре.

Баш зато наше мисли представљају семе патње. 

Старе начине размишљања морамо да  мењамо, јер одређени обрасци размишљања и понашања могу да нас, у здравественом смислу, доведу у слепу улицу. Промена је неопходна, а ми не успевамо да је спроведемо у дело. Кад узмемо одговарајући хомеопатски лек, лакше ћемо успети да се ослободимо емоционалних траума и страхова, да постанемо отворенији и да лакше усвајамо нове мисли. Дотадашњи начин размишљања и деловања сагледавамо са сасвим другачије стране, животне ситуације видимо јасније, па и неке наше заблуде постају очигледније.

Са хомеопатског становишта, болест можемо сликовито представити као једну врсту заглављености. Када се једном заглавимо, то значи да сваки пут кад се нађемо у истој ситуацији, упадамо у исти образац РЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА, а тиме само повећавамо ЗАГЛАВЉЕНОСТ. Ако човека замислимо као реку, чији је извор душа, која непрекидно шаље животну енергију, онда ће нам бити јасније шта значи када се на неком делу реке створи брана или блокада. Ток реке је тада прекинут и наша виталност се излива и цури на све стране. Хомеопатски лек има задатак да сруши брану да би река опет несметано текла. Кад се брана сруши и бујица је понесе, у почетку ће речни ток са собом носити хрпу отпада, који је настао од саме бране, али и од онога који се иза ње нагомилао. То је процес уклањања токсина, до кога обично долази када се узме одговарајући хомеопатски лек, што ће затим довести до тога да се поново успостави равнотежа и завлада склад.

Наш живот представља путовање од несвесности ка свесности. Болести и кризе у које упадамо због болести, Често помажу на том путу ка свесности. Сматра се да је болест наш мучитељ, али и учитељ. Захваљујући патњи, за време болести и суочавајући се са њеним узроцима, у стању смо да преокренемо ток свог дотадашњег живота и постанемо свесни тренутка. Ако се болест потисне или уклони, прилика за наш лични развој је изгубљена. 

Весна Здихан, магистар фармације и хомеопатије. 

Уколико имате питања, молим вас, контактирајте ме, zdihan@gmail.com

Новине Торонто