Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфолохије, изјавио је да Митрополија има документ из 1919. године у коме стоји шта тачно припада држави Црној Гори, што ће представити и међународној јавности.

- Од свих цркава само једна капела у болници Данило Први уписана је као државна имовина, све остало је припадало цркви. И 1868. и 1878. године и за време краља Николе наводи се шта је државно, шта је владарске куће, а шта је црквено - рекао је митрополит Амфилохије за РТС. Он је поручио да Митрополија црногорско-приморска тражи да се црквена имовина која је одузета после Другог светског рата врати, што је и урађено 2000. године, али је та одлука после укинута.

Митрополит Амфилохије каже да се нада да ће црногорске власти схватити да политици не могу да подређују биће Црне Горе, њену историју, а поготово духовност и да би усвајање закона којим би имовина цркве постала државна био наставак злочина извршеног рушењем цркве на Ловћену после Другог светског рата.

Говорећи о поруци коју је послао на данашњем Тројичинданском сабору испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, где је позвао црногорске власти да доносе законе какве је писао Свети Петар Цетињски и "да не стварају раздоре и мржњу", митрополит Амфилохије је рекао да се нада се да ће црногорске власти то разумети. 
- То није само моја порука и епископског савета, већ и порука читавог народа, свештенства и монаштва - нагласио је митрополит Амфилохије.

Ако власти у Подгорици заиста хоће истинску будућност Црне Горе, каже митрополит Амфилохије, не могу је градити на другим, осим на темељима на којима је саграђена и грађена кроз векове, нарочито до 1918. и после тога све до данас.

На критике да је Сабор био политичког карактера, митрополит Амфилохије каже да је сваком на скупу било јасно да ту нема никакве везе са политиком.

- То је црква божја и народ кој је изнаде свега веран Светом Петру Цетињском и Светом Василију Острошком - навео је митрополит Амфилохије.

Према његовим речима, власти не могу да подређују својој политици "биће Црне Горе и њену свеукупну историју", поготово њену духовност.

На тврдђење црногорских власти власти да је краљ Александар Карађорђевић укинуо митрополију, митрополит Амфилохије каже да је он само потврдио одлуку цркве, некадашње Пећке патријаршије на сабору који је предводио митрополит црногорски.

- Све свештенство и монаштво је тада пришло и објединило се. То јединство траје до данас. Надам се да ће то власт схватити, да је то против бића Црне Горе и њене душе и против европских закона - закључио је митрополит Амфилохије.

Срна