Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Више хиљада верника окупило се испред храма Христовог васкрсења у Подгорици на Тројчиндандском сабору. Митрополија црногорско-приморска и три епархије СПЦ затражиле су од Владе Црне Горе да "у разумном року" повуче Предлог закона о слободи вероисповести и припреми нови, а умировљени епископ Атанасије поручио је да не провоцирају Херцеговце.

Окупљенима се обратио митрополит црногорско-приморски Амфилохије и позвао оне "који би да скрнаве мошти Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског да се врате себи и Богу".

Став Митрополије и епархија је да се предложеним законом "продубљују поделе и иницирају, подстичу и распирују братоубилаштво и сукоби на верској и етничкој основи".

У поруци, коју је пред више хиљада верника испред храма Христовог васкрсења у Подгорици прочитао епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије, саопштено је да је предложени закон "антиверски", да представља "припрему за отимање храмова и пљачку црквене имовине са злокобоним и несагледивим последоицама", као и да је усмерен "против Православне цркве, њених епископа, свештенства, монаха, монахиња и верника".

"Захтевамо од Владе Црне Горе да у разумном року повуче предлог закона и припреми нови који ће бити у сагласности са достојанством Црне Горе и међународним стандардима о слободи вероисповести. Уколико Влада то што скорије не учини, ми ћемо одлучније, саборно иступити у одбрану светиња и законских права", наводи се поруци Митрополије и три епархије.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије благословио је скуп и поручио да не провоцирају Херцеговце, јер ће узети мошти светог Василија Острошког и пребацити га у Херцеговину. Он је испричао историјат како су мошти Светог Василија стигле у Манастир Острог и истакао да Црногорци не треба да љуте Херцеговце.

"Немојте нас љутити, јер можемо узети ћивот Светог Василија Острошког у пренети га у Херцеговину, у његово родно место", поручио је владика Атанасије.

Из Митрополије су јуче упутили позив верницима да испред храма не буду никакве идеолошке, политичке или националне заставе и симболи, што су окупљени испоштовали. Сабору је претходила литургија коју је служио митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством.

У Митрополији наводе да је Сабор реакција на Владин Нацрт закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница којим се, уколико би био усвојен у Скупштини Црне Горе, доводи у питање достојанство и имовина СПЦ.  

Одредбе предлога закона предвиђају да све верске заједнице у Црној Гори морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета и бити препозната као државна, што је изазвало оштро противљење Митрополије црногорско-приморске.

Бета