Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Монктону, у Њу Брунцвику постоји јединствена школа. Темељи се на пројекту терапијске подршке ученицима који се боре с траумом или душевном болешћу.

Јединствена школа са јединственим програмом ове године припрема представу „Алиса у земљи чуда“. Већини ученика школе надреални свет овог дела одговара због њиховог искуства и некадашњег опасног живота.

„Када сам била у средњој школи, просто сам се распала и одлучила да одузмем себи живот. Да одем низ 'зечију рупу', чинило ми се да никада нећу изаћи, а онда нађете излаз“, рекла је ученица Хели Девернес.

Студенти од 15 до 21 године из пет школа у Монктону у Њу Брансвику, канадској покрајини, долазе овамо. Преподне похађају наставу, поподне су усмерени ка запошљавању или одласку на факултет.

„Многи наши ученици имају бројне трауме које нису пребродили. Имамо овде огромну палету менталних здравствених проблема. И потрагу за одговорима: 'Како се изразити, носити с прошлошћу, како дозволити људима да препознају ваше потенцијал'? То су велике ствари на које се наша деца концентришу, и ви то видите у њиховом раду“, истакао је директор школе Џон Тајнгли.

„Сада желим да идем у школу. Ако пропустим неки дан, плачем, ја, 17-годишња девојчица! Никада нисам мислила да ћу бити узбуђена због школе. Имам план, знам у који колеџ желим да идем. Заиста су ме спасили“, рекла је ученица школе.

Поремећаји менталног здравља све су већи јавно- здравствени проблем широм света. Млади су веома угрожена група- најчешће се суочавају са осећајем стида, лошим самопоуздањем и контролом сопствених емоција, анксиозношћу, проблематичним породичним односима.

Нада Руменић Петрић, РТС