Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Почиње сезона годишњих одмора, а одлазак на море може да се претвори у ноћну мору за вас и породицу уколико се адекватно не заштитите од сунца. Опекотине на кожи, болови, непреспаване ноћи, нису само тренутни проблем, већ могу да имају и дугорочне последице, а једна од њих је најзлоћуднији тумор, меланом.

Сунце је извор живота, захваљујући њему кожа ствара витамин Д. Важно је и за добро функционисање панкреаса, док је карцином дојке чешћи у земљама где има мање сунца.

Међутим, излагање коже сунчевим зрацима у доба дана када је сунце најаче има штетне, далекосежне последице.

Осим ултраљубичастог зрачења (УВА,УВБ) за које знамо да је штетно, најдубље у кожу продире инфрацрвено зрачење (ИР-А) које изазива промене у ћелијама.

„Заштита коже неопходна је током целог дана и у градским условима, а не само на плажи. Треба бити веома опрезан са инфрацрвеним А зрачењем“, каже дерматолог др Невенка Докмановић и додаје да је заштита важна посебно код деце.

Др Докмановић не препоручује деци до три године одлазак на море и излагање високим температурама, већ за децу тог узраста препоручује планину током летњих дана. На мору, како каже, треба обратити посебну пажњу да се кожа минимално излаже зрачењу и да на сунце не треба излазити без заштитне креме.

„Крема се наноси у соби, пре одласка на плажу и наноси се поново на свака два-три сата“, објаснила је дерматолошкиња на едукативној трибини о штетности инфрацрвеног зрачења Узмите најбоље од сунца.

Педијатар Универзитетске дечје клинике у Тиршовој др Горан Вукомановић каже да родитељи у путну апотеку прво треба да спакују креме за сунчање.

Битно је да се изабере адекватна заштита од сунца са високим заштитним фактором. Др Вукмановић подсећа и да су сунчеви зраци најачи од 11 до 16 сати, али да се у јулу и августу не треба излагати сунцу од 10 до 17 сати.

„Хладовина није довољна заштита од сунца, јер током врелих летњих дана имамо рефлексију од песка“, подсетио је Вукомановић и додао да је важно да одабрана крема има заштиту и од инфрацрвеног ИР-А зрачења, а не само УВБ и УВА зрака.

Лекари упозоравају да је заштита од сунца потребна и током боравка у хладовини, али и када деца током летњих дана бораве у паркићу и на улици.

Осим адекватне креме, неопходан је и шешир на глави, памучна мајица дугих рукава, вода.

Не буди црвен као рак

Компанија „Хемофарм“ већ дуго спроводи кампању Не буди црвен као рак у циљу подизања свести о свим штетним ефектима сунчевог зрачења, а кампањи се придружило и Удружење „Родитељ“.

Председница Удружења Гордана Племић наводи да је важно да родитељи пронађу најбољи начин и заштите децу од сунчевог зрачења.

„Сунце је извор живота и доноси нам свима много радости, али у исто време постоје одређена штетна зрачења која могу бити веома опасна – нарочито инфрацрвено ИР-А зрачење“, нагласила је Племићева.

Танјуг