Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

...власт није одговорила ни на један

Појам вешала још увек не силази са уста готово свих представника власти, када говоре о грађанским протестима у Србији. Како је расправа о једном реквизиту постала гласнија од дискусије о захтевима грађанског бунта и да ли је у питању димна завеса владајуће странке како би избегла да о захтевима уопште говори?

Председник владајуће странке последњих дана је у кампањи, иако она званично није предизборна. У склопу турнеје назване "Будућност Србије", таман колико је Александар Вучић хвалио сопствену визију бољег сутра, толико је времена посветио критиковању грађанских протеста. Тачније, само једног реквизита који се на демонстрацијама појавио, са којим функционери власти синхронизовано поистовећују све поруке са протеста.

"Они чија политика јесу вешала никад неће бити будућност Србије", рекао је председник СНС Александар Вучић.

"Србија будућности ће победити Србију вешала", поручује члан председништва СНС Небојша Стефановић.

Због симбола вешала на протесту, већ троје људи завршило је са кривичним пријавама за расну и другу дискриминацију. Један од њих је и Крагујевчанин Слободан Стефановић, који каже да је на макети коју је носио, омчу око врата симболично ставио самом себи, опљачканом пензионеру.

"Пошто су углавном полуписмени, ови из владајуће странке, да би знали о коме се ради", каже пензионер Слободан Стефановић.

Притвор и кривичну пријаву засад није добио само посланик Двери Срђан Ного, који је у инат министру полиције вешала носио на протесту у суботу. Тиме је задао главобољу сопственим страначким колегама, иако је из председништва Двери отишао након претњи које је упутио премијерки Ани Брнабић. Због овог потеза, трпеће додатне санкције.

"Српски покрет Двери се апсолутно ограђује од понашања народног посланика Срђана Нога. Вешала нису политика Српског покрета Двери и то сам у више наврата рекао и поновићу. Срђан Ного је, као што знате, и до сада је сносио последице и одговорност за оно што ради, тако ће бити и убудуће", каже председник Двери Бошко Обрадовић.

Вешала у рукама Срђана Нога једва су дочекали да прокоментаришу посланици владајуће коалиције.

"Ваљда се поноси том фашистичком традицијом из Другог светског рата када су љотићевци заједно са Немцима вешали и стрељали српске родољубе", каже шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић.

Једну лошу и неспретну политичку поруку, представници власти бесомучно користе како би банализовали све оне јасно артикулисане поруке које грађани покушавају да упуте представницима власти, поручују у Демократској странци.

"Много важније је шта обични грађани који долазе на протесте, сав онај свет који нити је политички обојен нити политички опредељен трпи због тога што власт има ту једну хистеричну потребу да се обрачуна са сваким ко другачије мисли", сматра Александра Јерков, ДС.

Представници власти засад нису одговорили ни на један од захтева грађана, који већ два месеца протестују широм Србије. На питање када ће, шеф скупштинских напредњака одговара да није чуо ниједан захтев грађана, већ само три глумца и једног назови писца.

"Сваки захтев, ако се тиче неких локалних проблема, и локалних питања - ако негде има проблема са водоводом и канализацијом, са лошим путем... О томе је говорио Александар Вучић када је последњих дана обилазио поједине округе у Србији, ми смо свесни тих проблема и ми ћемо те проблеме да решавамо", наводи Мартиновић.

Захтеви побуњених грађана, међутим, јасно су истакнути и далеко су од комуналних. На дугом списку онога што траже од власти су обезбеђивање фер услова за одржавање избора, расветљавање убиства Оливера Ивановића, као и смена министара полиције и просвете.

Миодраг Совиљ, Н1