Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Због масовних сумњи да производи канцерогене пестициде, немачки фармацеутски гигант „Бајер” притиснут је тужбама

Нови тест за „Бајер” представља сазнање да су одобрења за употребу пестицида у ЕУ издата на основу студија које је наручио произвођач, а не независни стручњаци. Гомила људи убеђена је да је њиховом кривицом добила рак, али то још није потврђено. Међутим, извесно је да је „Монсанто” отровао - свог новог газду.

Откако је лане купио ту компанију, озлоглашену због масовних сумњи да производи канцерогене пестициде, немачки фармацеутски гигант „Бајер” притиснут је тужбама бивших оболелих „Монсантових” купаца и последичним губитком поверења инвеститора. Нови ударац „Бајеру” могла би задати истрага на основу мишљења комисије Европског парламента (ЕП) да је одобрење за употребу контроверзних „Монсантових” пестицида у ЕУ издато тако што су добрим делом преписане студије наручене од индустрије о њиховој безбедности, уместо да су консултовани независни стручњаци.

Група посланика ЕП из разних политичких блокова, како пише „Гардијан”, закључила је да је немачки Федерални институт за процену ризика (БфР) у отприлике половини поглавља свог извештаја, који је био темељ за лиценцирање глифосфата у ЕУ, у великој мери пренео текст из студија „Монсанта”. Захваљујући тим наводима које је потписао БфР, регулаторно тело ЕУ за безбедност хране (Ефса) препоручило је да се глифосфати могу пустити у употребу на територији уније.

Посланици ЕП који су испитивали рад БфР-а у овом случају сматрају да се немачки институт претварао да спроводи независну процену, док је у стварности само понављао оно што је индустрија желела да се чује. Моли Скот Кејто, посланица Зелених, верује да то објашњава разлику између одлуке БфР-а и става Светске здравствене организације да су глифосфати „вероватно канцерогени по људе”.

Из Ефсе, преноси „Гардијан”, одговарају да извештај посланика ЕП не садржи „нове научне податке који доводе у питање процену глифосфата и закључак о њима”. БфР одбија помисао на то да је посреди „намерна превара” и тврди да су његови људи проверавали наводе из студија „Монсанта” пре него што су изабрали пасусе из тих текстова да их укључе у свој. Да ли зато што се заиста, како тврде у БфР-у, не разуме „уобичајена процедура” у оваквим испитивањима или зато што постоје недозвољене везе индустрије и појединих надзорних институција, својевремено је установљено и да је Агенција за заштиту животне средине САД у 63 одсто својих процена користила необјављене студије произвођача хемикалија, док се Међународна агенција за испитивање рака Светске здравствене организације ослањала искључиво на званично доступну литературу.

Видећемо да ли ће ови сумњичави гласови посланика ЕП изазвати конкретније последице по „Монсанто”, још теже од тога што им је, како јавља Ројтерс, француски суд у Лиону управо одузео дозволу за коришћење једног од пестицида базираних на глифосфату јер сматра да нису у обзир узети сви ризици по здравље које он носи. Француски председник Емануел Макрон раније је обећао да ће глифосфатни производи бити избачени из употребе у његовој земљи у на редне три године.

И без даљих компликација, међутим, нови газда „Монсанта” - „Бајер” због ове куповине пролази кроз једну од најтежих ситуација у својој 155 година дугој историји, пише „Шпигл”. За „Монсанто” је „Бајер” платио 63 милијарде долара, што је најскупља куповина у пословној историји Немачке. То му се вратило тако што је за ову годину дана изгубио око половину те своте у тржишној вредности својих деоница. Хиљаде пољопривредника, наиме, због „Монсанта” су поднеле тужбу против „Бајера”, па улагачи сада заобилазе његове деонице јер их сматрају за високоризичне. То би могло коштати немачку компанију још више од одштета за евентуалне изгубљене парнице. По првој таквој пресуди, из августа прошле године, Дивејну Ли Џонсону, који је тврдио да је од рака оболео због глифосфатног пестицида, дуговали су 289 милиона долара. На срећу „Бајера”, другостепена пресуда оборила је износ одштете на 78 милиона долара. То је и даље замашно, али права опасност по „Бајер” је да уследи низ сличних одлука судова, после чега би се инвеститори још мање усуђивали да имају ишта сa њим.

Танјуг