Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Живети у 21. веку за већину значи уживати у савременим техничким достигнућима која нам омогућавају лагоднији и лакши живот. Међутим, све има своју добру и лошу страну. Тако је живот без ТВ екрана, мобилног телефона или рачунара готово незамислив за већину становника планете, али све то има и своје последице. Најновија је и зависност од екрана!

Зависност од екрана је све већи проблем на Исланду и то посебно међу младим људима. Психолози и психијатри кажу да нема довољно извора који би им помогли у суочавању са овим проблемом, осим примера људи од којих су неки чак извршили самоубиство због ове врсте зависности. Полициски подаци указују на бројне ситуације у којима су се нашли родитељи у односима са својом децом тинејџерима, управо због ове појаве.

Стручњаци објашњавају да је помисао на одмицање од екрана компјутера слична осећању жеље за смрћу. Кад појединци дођу у ту фазу, они чак одлажу и основне физиолошке потребе, одлазак у тоалет, хигијену и слично. Уколико би напустили екран, код њих би се јавио осећај да уопште не постоје. Најалармантнија је вест о неколико случајева суицида код младих узраста између 15 и 20 година. Срећа је да то није честа појава, али како ствари стоје, многа стања анксиозности и деспресије потичу од ове врсте зависности.

Савет за родитеље јесте да контролишу колико времена њихово дете проводи за рачунаром и да то време ограниче, указују психијатри. Због све веће неиспаваности, тинејџери постају насилни према родитељима и свима у окружењу, а често су депресивни, љути и несигурни.

Као веома развијена земља са високим стандардом, Финска је увелико препознала зависност од екрана као велики проблем чије ће се последице све више одражавати на међуљудске односе и друштво у целини. Може само да се нагађа о ефектима ове врсте зависности на младе у мање развијеним земљама који користе често превазиђене и штетне моделе рачунара.

Наташа Нешковић, РТС