Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Глобални систем исхране мора под хитно да се реформише како би се смањила потрошња меса и повећала потрошња махунарки јер је три милијарде људи потхрањено, а производња хране премашује могућности планете, упозорили су научници у новом извештају.

Како преноси „Еурактив”, извештај, који је резултат двогодишње сарадње 37 научника из 16 земаља, указује на нераскидиву везу здравља људи и еколошке одрживости.

- Цена погрешних система исхране је да је готово милијарду људи гладно, а готово две милијарде људи једе превише лоше хране - истиче се у извештају и додаје да је пољопривредна производња већа него икада раније, али да није ни отпорна ни одржива.

Заокрет који је потребан на плану исхране захтева знатно смањење потрошње нездраве хране, попут црвеног меса, најмање 50 одсто. Истовремено је потребно укупно повећање потрошње махунарки, орашастих плодова, воћа и поврћа више од 100 одсто, зависно од региона.

Међутим, преобилна потрошња нездраве хране расте, упозорава се. - Интензивна производња меса је на незаустављивој путањи и појединачно највише доприноси климатским променама - оцењује се у извештају. Научници предлажу бројне мере са циљем да се измени начин исхране, од увођења великих пореза на неке производе до повлачења „неприкладне” хране са тржишта.

Извештај је изазвао снажне реакције организација пољопривредника које сматрају да месо треба да буде део избалансиране исхране. Генерални секретар Европског удружења трговаца стоком и месом (УЕЦБВ) Жан-Лик Меријо рекао је да месо обезбеђује нутритивне вредности као ниједан други производ и да је важан део избалансиране исхране. 
За генералног секретара Европског удружења млекара (ЕДА) Александра Антона резултати извештаја нису изненађење. Ипак, он сматра да треба бити много одговорнији код препорука за режим исхране. 

- Потребно је 14 порција спанаћа да би се узео калцијум који садржи само једна чаша млека. Протеин из млека научно је, као и у законодавству ЕУ, признат као највреднији протеин за људску исхрану - рекао је он. 
Политика