Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је да расправља о тужби коју је против Хрватске поднео бивши хрватски фудбалски репрезентативац Јосип Шимунић, пошто је правоснажно кажњен са 25.000 куна (око 3.371 евра) због узвикивања усташког поздрава.

У образложењу одлуке суд је навео да узвикивање поздрава „За дом спремни” представља „манифестацију расистичке идеологије”, и да је Шимунић као познати фудбалер и узор многим навијачима „морао да буде свестан могућег негативног утицаја тог провокативног узвика на понашање публике и морао се од тога суздржати”, преноси хрватски „Индекс”.

Шимунић је 19. децембра 2013, после фудбалске утакмице Хрватске и Исланда, узвикивао „За дом”, на шта му је публика узвраћала „Спремни!”. Према пресуди хрватских судова, на коју се Шимунић жалио, тај поклич представља симбол званичног поздрава за време тоталитарног режима Независне државе Хрватске. Као такав, тај поздрав представља и манифестацију расистичке идеологије, презир према другима због њихове верске и етничке припадности, и тривијализовање жртава злочина против човечности, наводи хрватски Телеграм.

Како се додаје, Шимунићу казна није изречена према Закону о прекршајима против јавног реда и мира, већ према Закону о сузбијању нереда на спортским такмичењима, јер се инцидент догодио на максимирском стадиону. Шимунић је тврдио да је реч „о старом хрватском поздраву”, али је проглашен кривим за кршење Закона.

Прекршајни суд у Загребу заузео је став да је реч о званичном поздраву који се користио за време тоталитарног режима Независне државе Хрватске и подсетио да је Хрватска потписница Конвенције Уједињених народа о укидању свих облика расне дискриминације.

Иако је првостепеном пресудом кажњен са 5.000 куна, Високи прекршајни суд повисио му је казну на 25.000 куна, уз образложење да је циљ да се сузбије насиље и нереди на спортским теренима.

Аргументацију о старом хрватском поздраву Шимунић је поновио и у тужби против Хрватске у којој је тражио од Европског суда за људска права да утврди да су му хрватски судови повредили право на поштено суђење.

Шимунић је тврдио да је на његову штету прекршен и Члан 7. Конвенције о људским правима, којим је предвиђено да не може да се санкционише оно што није забрањено. Он је тврдио да овај поздрав ни у једном хрватском закону није забрањен.

Шимунић је покушао да увери Европски суд и да му је повређено право на слободно изражавање и да није имао ефикасна правна средства за доказивање своје недужности на хрватским судовима.

У тужби је навео и да га је Хрватска дискриминисала, будући да, како је тврдио, многи други због узвикивања овог поздрава, за разлику од њега, нису кажњени.

Европски суд је данас, међутим, објавио да је одбио Шимунићеву тужбу, уз објашњење да се у његовом случају не ради ни о каквом кршењу људских права, због чега би требало покретати поступак против Хрватске.

Суд је закључио да је „усташки покрет настао из фашизма, и да је утемељен на расној мржњи и да стога симболизује мржњу према људима утемељену на различитој религији или етничком пореклу”, те да узвикивање „За дом спремни” представља „манифестацију расистичке идеологије”.

Суд истиче и да је усташки режим био тоталитаран.

Танјуг