Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

...директно утиче на развој деце у каснијем периоду!

Малишани који су пуно времена проводили пред екранима имали су у каснијем периоду лошије резултате на тестовима који процењују развој детета, показује ново истраживање објављено у часопису ЈАМА педиатрикс.

Истраживање је показало директну повезаност између времена проведеног пред екранима код деце старости од две до три године и њиховог каснијег развоја у добу од три до пет година.

Време проведено пред екранима утиче на развој комуникације, моторичких вештина, способност решавања проблема и друштвених изазова. Закључци су донесени на основу посебног алата за праћење.

Америчка академија за педијатрију препоручује да се деци старости од две до пет година ограничи време које проводе пред екранима и то на један сат квалитетног програма двевно.

„У просеку су деца, обухваћена нашим истраживањем, седела пред екранима два до три сата дневно. То значи да је већина деце прекорачила педијатријске смернице”, рекла је ауторка истраживачког рада Шери Медиган са Универзитета Калгари.

Упозорила је да се родитељска дозвола деци, да седе пред екранима сатима, може да се упореди са давањем безвредне хране. 

„Допуштења у малим дозама су у реду, али вишак времена проведеног пред екраном оставља последице на вашу децу”, казала је Медиган.

Америчка академија за педијатрију наводи да је за сву децу и младе потребно најмање осам сати сна, један сат физичке активности и што мање времена проведеног уз екране.

Деца свих узраста у Сједињеним Америчким Државама проводе, према писању CNN-а, укупно од пет до седам сати дневно испред екрана, укључујући гледање телевизије, рад на рачунару или играње видео-игрица.

Политика