Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

А за празник најпознатијег српског светитеља патријарх српски Иринеј коментарисао је и грађанске протесте који се већ два месеца сваке суботе одржавају у Београду, а у последње време и у другим градовима Србије.

Он је у интервјуу Политици довео у везу демонстрације у Републици Српској и у Србији и навео да не види да ће бити користи за народ од протеста. Са друге стране, протођакон и уредник "Гласа Цркве" Љубомир Ранковић каже да то није став Српске православне цркве, јер тај став може да дефинише само Сабор.

Дан пошто су у Београду осми пут шетали незадовољни грађани, патријарх Иринеј у интерјвуу Политици истакао је да социјални проблеми и незадовољство које постоји код неких слојева друштва не треба да цепају народно биће.

"Са великом бригом сам пратио недавне демонстрације на улицама Бањалуке. Они који не желе добро Републици Српској и српском народу, тада су били задовољни. Не видим да ће бити користи за народ ни од подстицања на такве протесте у Београду и широм Србије. Можда неко не види или не жели да види, али сви ти процеси јесу повезани", рекао је патријарх.

Протођакон и уредник "Гласа Цркве" Љубомир Ранковић, међутим, каже да патријарх као политичко биће има право да изнесе свој став, али истиче да то није став Српске православне цркве.

"То дефинитивно не може бити став Цркве, јер патријарх када говори о политичким питањима и коментарише друштвене догађаје црква православна не зна за институцију еx цатхедра и његове изјаве у том погледу никага не обавезују. Институција која може да дефинише и изгради став цркве, то је Свети архијерејски сабор СПЦ", рекао је Ранковић.

Ранковић такође подсећа на поступак претходног патријатха - Павла, на данашњи дан 1997. године, током студентских протеста.

"Он је својом литијом разрешио тај гордијев чвор између власти и оних шетњи у којима смо учествовали. Када је литијом од Саборне цркве прошао преко Теразија и уклонио кордоне који су тамо били полицијски и дошао на Врачар. Дакле, то је могао патријарх Павле који је имао високи ауторитет. Он је тада наступио на неки начин конструктивно, ставши на страну свога народа", каже Ранковић.

Подсетимо, врата Храма Светог Саве, за учеснике шетње за Оливера Ивановића, која је организована на годишњицу његовог убиства, 16. јануара, била су затворена. Организатори штење навели су да им је објашњено да се у Храму налази опрема за дочек председника Србије и Русије.

Н1