Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Хрватска је једна од најпроблематичнијих земаља у Европи, када је реч о историјском ревизионизму и умањивању злочина почињених у Другом светском рату, наводи се у извештају истраживача са универзитета Јејл и Гринел.

У извештају о ревизији Холокауста, у коме се говори о начину на који се поједине државе ЕУ баве наслеђем злочина из Другог светског рата, наводи се да Хрватска има један од најгорих проблема са историјским ревизионизмом и умањивањем злочина.

У извјештају, који је објављен у оквиру пројекта "Сећање на Холокауст" и који се заснива на раду истраживача са универзитета Јејл и Гринел, каже се да је ревизионизам Холокауста најгори када су у питању нове чланице ЕУ у средњој Европи - Хрватска, Мађарска, Литванија и Пољска, пише Балканинсајт.

"Сећање на Холокауст у Хрватској је проблематично", наводи се у извештају, при чему се указује на континуирану употребу усташког поздрава, на нејасан став хрватске Владе и Католичке цркве према наслеђу Холокауста у овој земљи, контроверзе око логора Јасеновац и објављивање књига које умањују број жртава у овом логору.

У извештају се наглашава, да Хрватска пати од недостатка консензуса о главном ратном концентрационом логору у Јасеновцу, уз подсећање да су у протекле три године јеврејска, српска и ромска заједница бојкотовале званичну комеморацију у Јасеновцу.

У њему се позивају "земље са проблематичном прошлошћу као што су Хрватска, Бугарска, Пољска и друге" да следе пример Румуније и да оснују сличне независне комисије, које би проучиле њихову историју Холокауста.

Аутори извештаја потенцирају да су жељели "да подрже оне земље које предузимају снажне акције за борбу против ревизионизма Холокауста и укажу на оне које морају учинити много више како би се помириле са својом прошлошћу.

Пошто су у Другом светском рату силе Осовине напале Југославију, усташки покрет је 10. априла 1941. прогласио Независну Државу Хрватску /НДХ/. Усташе се, углавном по узору на немачки СС, примењивале нацистичке расне законе, циљајући и убијајући Србе, Јевреје, Роме и антифашисте.

Срна