Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Немачка планира прелазак на 5Г стандард мобилне мреже што би требало да буде велики замајац економији. Тај посао ће коштати десетине милијарди евра, а фаворит да га добије је кинески Хуавеи. Да ли је то безбедно?

Многи грађани Немачке користе паметне телефоне марке Хуавеи и не размишљају превише о тој чињеници. Али после многих, не баш позитивно интонираних вести последњих седмица о овом кинеском концерну, треба се запитати: какве су стварно тајне тог концерна? Јесу ли оптужбе за шпијунажу и корупцију истините? Колико је овај концерн независан од кинеске државе и тајне службе?

Једно је ако тоталитарна држава на далеком истоку можда прати шта тинејџери широм света пишу у чету својим другарима. А нешто сасвим друго је када једна компанија контролише комплетну мрежу као ону која треба да се гради у Немачкој.

Осим тога, овде се ради о много, врло много новца. Чак и за моћну немачку привреду. Торстен Герпот, професор за телекомуникацијсу економију на Универзитету Duizburg/Essen, каже да се за сада не могу доносити озбиљне процене трошка, али говори о „30 до 80 милијарди евра у наредне две деценије“.

Растући отпор широм света

Делује да су више него примерене сумње да би послови са овим телекомуникацијским концерном уједно значили и блиски контакт с кинеском тајном службом. Тога су неке земље већ одавно свесне. Аустралија и Нови Зеланд су искључиле могућност да се у градњу 5Г мреже укључи Хуавеи. У Норвешкој и Пољској такође размишљају о сличном потезу.

Прошле седмице су амерички медији извештавали да се у овој земљи води истрага против Хуавеија због сумње у шпијунажу. Кинези се нису огласили у свези са овим, али је већ сад јасно да неће суделовати у изградњи америчке мреже.

Прича сa Хуавеијем је ипак у Канади попримила најбизарније облике. Пошто су канадске власти у притвору задржале менаџерку концерна Менг Ванжу, и то због сумње америчких власти да је сарађивала са Ираном, кинеске власти су ухапсиле двоје канадских држављана од којих једном сада прети смртна казна.

Шпијунажа? Ма не бисмо ми никад...

Рен Женгфеј, отац у Канади ухапшене менаџерке и шеф и оснивач Хуавеија, врло се ретко изјашњава за медије. Али је ипак морао да реагује на тешке оптужбе против његовог концерна. Америчким медијима је казао да никада није од неке владе добио захтев за достављање поверљивих информација. 

„Ја волим своју земљу и волим Комунистичку партију, али никада не бих учинио ништа што би нашкодило било којој земљи на свету“, рекао је Женгфеј.

Немачка му очигледно верује јер за сада Министарство економије није изразило сумње око кинеског концерна. Савезни завод за безбедност информатичке технологије такође нема никаквих ограда и одбија бојкот кинеског концерна.

Шеф Немачког савеза индустријалаца Дитер Кемпф сматра да нико не сме да се искључи из планова само на темељу сумњи. 

„Ако неко изражава сумње, онда их мора и доказати“, одлучан је Кемпф. И професор Герпот је опрезан и говори да се нико не сме дискриминисати само на основу сумњи.

Алтернативе постоје, и то у Европи

Још ни изблиза није одлучено ко ће добити посао око изградње 5Г мреже у Европи. Кинези важе као фаворити јер су највећи понуђачи и, како је приметио Герпот, „врло агресивно улазе у трку“.

Економиста Улрих Хајмесхоф, професор економије на Универзитету у Диселдорфу, види Хуавеи као главног фаворита баш због цене. Поред Кинеза за градњу мреже се такмиче и Нокиа и Ериксон који заједно са Хуавеијем држе 80 до 85 одсто тржишта за опрему 5Г мреже. Нокиа је додуше прошле седмице најавила отпуштање преко 500 од 3.500 радника у Немачкој, али то не би требало да се схвати као капитулација.

До објаве одлуке о томе ко ће добити уносни посао градње мреже у Немачкој, држава има времена да извођача радова обвеже на клаузулу која би искључивала привредну шпијунажу или је у крајњем случају отежала. Ако то и није могуће, професор Герпот каже да једно сигурно јесте - немачке службе морају да обезбеде да макар евентуална шпијунажа буде примећена, ако се деси.

DW

Huawei executive has strong arguments to avoid extradition to U.S.: McCallum