Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Мислите да је ваш супруг слабић када је у питању бол? Истраживање је показало да мушкарци осећају бол интензивније него жене ако знају да следи болно искуство кроз које су већ прошли.

Тим истраживача из Канаде открио је да су мушкарци осетљивији и да су под стресом када знају да ће проћи кроз болно искуство које им се раније десило. За ову студију, 41 мушкарац и 38 жена били су смештени у просторију у којој су првобитно били изложени нижим а затим вишим нивоима бола.

Да би се утврдило какву улогу у подношењу бола има фактор памћења, исти учесници су замољени да се врате следећег дана у исту собу. Подвргнути су истим тестовима, а у поређењу са женама, мушкарци су пријавили јачи бол него претходног дана.

„Ово је важан налаз јер је све више доказа да се бол интензивније доживљава ако се очекује познато (проживљено) болно искуство. Можда ћемо моћи да помогнемо неким пацијентима ако будемо директно деловали на механизме памћења", објаснио је Лорен Мартин, коаутор студије са Универзитета у Торонту.

Јачи или слабији бол у односу на врсту операције

Аустријска студија из 2014. године показала је да мушкарци осећају већи бол после велике операције, а жене после мањих медицинских захвата и процедура.

Током четворогодишње студије истраживачи су интервјуисали 10.000 мушкараца и жена у прва 24 сата после операције. Учесници су одговарали на питања о операцији, анестезији коју су примили и нивоу бола. 
Према налазима истраживача, била је већа вероватноћа да ће мушкарци осећати јачи бол након великих васкуларних и ортопедских операција, а да ће жене пријавити веће тегобе после мањих процедура, као што су биопсије.

„Родне разлике у перцепцији бола и даље су у великој мери оспораване, како у експерименталним тако и у клиничким областима. Наши подаци не разјашњавају дефинитивно ово питање, међутим, на основу закључака до којих смо дошли може се претпоставити да тип (и тежина) операције могу играти важну улогу", кажу аутори студије.

Маја Стојановић, МНН/ЏЕН СЕВИЏ