Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Кроз хормоне које производи, штитна жлезда утиче на готово све метаболичке процесе у организму. Поремећаји везани за штитну жлезду варирају од малих готово нешкодљивих, као што је увећана жлезда, за коју није потребно лечење, па све до оних проблема опасних по живот, као што је рак.

Кроз хормоне које производи, штитна жлезда утиче на готово све метаболичке процесе у организму. Поремећаји везани за штитну жлезду варирају од малих готово нешкодљивих, као што је увећана жлезда, за коју није потребно лечење, па све до оних проблема опасних по живот, као што је рак.

Најчешћи проблеми везани за штитну жлезду укључују абнормалну производњу тироидних хормона. Превише ових хормона доводи до стања познатог као хипертироидизам, док премало производње овог хормона доводи до хипотироидизма.

Иако ефекти могу бити непријатни, већина проблема са штитном жлездом се може решити или држати под контролом, уколико се на време дијагостификује и лечи.

Неки од знакова да ваша штитна жлезда не функционише како би требало, јесу: отицање врата, хркање, затвор, лоша концентрација и меморија, сува кожа, нокти који лако пуцају, губитак косе, хладне руке и стопала, болови у мишићима и зглобовима, хормонални дисбаланс, нерегуларне менструације, губитак сексуалне жеље, проблеми са расположењем, анксиозност, депресија, гојење или немогућност губитка килаже, умор чак и после 8 до 10 сати сна. 

А сада ћемо вам разложити и појаснити неке од њих.

1. Исцрпљеност и премор

Умор и недостатак енергије се често повезују са бројним стањима од којих је један од њих и повезан са хипотироидизмом, поремећајем који резултује са премало тироидног хормона. Ако сте уморни чак и после целоноћног сна, то може бити један од знакова да ваша штитна жлезда није довољно активна.

2. Нерасположени сте

И то не само нерасположени, већ и тужни и депресивни, хипотироидизам је узрок и овог проблема јер мањак тироидног хормона утиче на нивое серотонина, такозваног хормона среће, у мозгу.

3. Гладни сте

Уколико сте незасити и апетит вам је све већи и већи, хипертироидизам је могућ и морате да припазите јер гојење је неминовно. Са друге стране, хипотироидизам може да вам направи проблем са осећајем за мирис и укус.

4. Сува кожа

Свраб и сува кожа могу да буду симптоми хипотироидизма. Промена у текстури коже и изгледу је врло вероватна због успореног метаболизма, које може да смањи знојење. Кожа без довољно влажности може врло лако да постане сува, док исто тако, нокти могу да постану крхки.

5. Нерегуларности у циклусу

Дуже менструације су могуће, као и обилније крварење и грчеви, када је у питању хипотироидизам, а и менструације се могу јављати у краћим временским размацима. Са друге стране, у случају хипертироидизма, ретки и „удаљенији“ циклуси су могући.

6. Бол у удовима и мишићима

Када случајно ударите ногом о намештај, лако можете објаснити зашто осећате бол или трнце. Пак, ако вам руке, нове, стопала и шака мистериозно трну, могуће је да имате хипотироидизам. Током времена, мала производња хормона штитне жлезде може оштетити нерве који шаљу сигнале од мозга и кичмене мождине кроз тело, а резултат су необјашњиви трнци и бол.

7. Лош сан

Уколико имате потребу да стално спавате, може бити да имате проблем са хипотироиџмом. Претерано активна штитна жлезда изазива анксиозност и убрзан пулс, због чега је тешко заспати, а чак и да заспите, врло је могуће да ћете се будити ноћу.

8. Угојили сте се

Ако сте чули некога да вам каже да не може никако да смрша, ма колико јео и пазио на исхрану и мислите да то није истина, размислите још једном. Хипотироидизам изазива баш овај проблем и не само да не можете да смршате, већ је врло вероватно и да ћете се угојити, ако се само мало опустите. А опет, хипертироидизам изазива изненадан губитак тежине.

9. Проређена коса

Сува, крта коса која се ломи или опада, један је од знакова хипотироидизма. Премало овог хормона спречава циклус раста и обнове длаке, јер су бројни фоликули у фази „одмарања“. Овај проблем чини да вам коса опада не само са главе, већ и са других регија, као што су и обрве.

У случају да имате један, или више, од ових симптома, добро би било да посетите свог лекара и урадите неки од тестова кључних за рад штитне жлезде. Тестирање и лечење проблема штитне жлезде одузима неко време јер се врши по систему покушаја и погрешака, тако да се немојте изненадити уколико будете морали да посећујете доктора више пута.

Александра Рафаиловић, Новине Торонто