Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У Београду је синоћ одржан још један протест „1 од 5 милиона”, са које је глумац Бранислав Трифуновић прочитао писмо опозицији, чији су, иначе, поједини функционери, као СандеаРашковић Ивић, Зоран Лутовца, Бошко Обрадовић...били међу окупљенима на платоу код Филозофског факултета.

„Хоћемо да нам напишете како ћемо да вас контролишемо, да вас сменимо ако не будете ваљали”, рекао је Трифуновић и додао да учесници протеста хоће план здраве управе и да неће да на изборима бирају власт, већ управу.

Затражио је да ништа не бацају вечерас на РТС, како су то неки најављивали на твитеру, као јаја, према предлогу једне од организатора протеста, или тоалет папира, како је предлагао Јанко Веселиновић.

Глумац Никола Којо рекао је да је једини и прави циљ протеста председник Србије Александар Вучић и позвао учеснике протеста да „се иде до краја, до блокада, кордона, неплаћања, тоталне грађанске непослушности”. Он је оптужио председника Србије да је „суспендовао” правду и све институције и да је, каже, зауставио „проток енергије, љубави и радости”. Поручио му је да не треба да мисли да су захтеви протеста постављени у рангу мангупа који позове лифт и побегне.

Којо је позвао представнике опозиције да напусте све институције у којима има представника власти и најавио да ће се радити на формирању политичког тела протеста.

Окупљени су затим кренули у протестну шетњу, а носе транспаренте на којима, између осталих, пише „Реци не чики са сендивичима”, „Причају нам да је боље а у Пошти никад горе”, „Пробуди се, устани Србијо”.

Кад су стигли пред РТС покушали су да се састану са генералним директором и главним и одговорним уредником јавног сервиса, али састанка није било.

„Пробали смо да дођемо на заказан састанак, али господин Драган Бујошевић и господин Ненад Љ. Стефановић изгледа нису ту. Рекли су нам да морамо да пошаљемо писмо на пријавницу, па ће они да виде да ли могу да нам закажу састанак”, рекао је Трифуновић и замолио присутне за „бар минут буке, пред Дневник, у којем ће, каже, причати бајке”. Он је ту прочитао и писмо подршке наставника Филозофског факултета протесту.

„Драгане Бујошевићу, послаћемо писмо на писарницу, па ћемо се видети ускоро и разговараћемо”, рекао је Трифуновић.

Протест је иницијално организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића у Крушевцу 23. новембра.

Раније су упућена три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је напао Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

У Горњем Милановцу око 350 грађана на протесту

Око 350 грађана незадовољних актуелном влашћу окупило се синоћ у Горњем Милановцу на другом протесу под паролом „Један од пет милиона”. Ново окупљање против власти организовано је у Горњем Милановцу преко друштвених мрежа, а није било говорника.

Грађани су поново прошетали од централног градског трга, главном улицом до касарне и назад.

Протест је подржала група грађана Млади Милановца и странке окупљене у Савезу за Србију које су у локалној скупштини опозиција владајућој коалицији Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије.

На првом протесту у Горњем Милановцу прошле суботе окупило се око 100 људи.

Прва протестна шетња против власти одржана у Прокупљу

Протестна шетња грађана незадовољних влашћу СНС и Александра Вучића синоћ је први пут одржана у Прокупљу. У знак подршке демонстрантима у Београду, стотинак углавном млађих Прокупчана носило је транспарент „Један од пет милиона – Прокупље” и „Прокупље без страха”.

Грађани су се у 18 сати окупили на Тргу Топличких јунака где су прочитани захтеви да се заустави одлазак младих и образованих људи из Прокупља као и да се из Општинског Већа „избаце” пензионери а на њихово место доведу стручни и образовани људи, јавља Бета.

Демонстранти који су дували у пиштаљке и носили жуте прслуке након окупљања на централном градском тргу прошетали су и главном прокупачком улицом.

У Прокупљу свако вече, са жутим прслуцима и пиштаљкама, већ месец дана шета једна мања група људи у знак подршке демонстрантима у Београду.

Танјуг, Бета

Којо: Абдицирај, краљу свега што ти пада на памет, абдицирај, самокрунисани...

Протестна окупљања грађана и у другим градовима