Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председници Србије Александар Вучић, Русије Владимир Путин, и патријарх Иринеј симболично су вечерас у Храму Светог Саве поставили коцкице у боји државних застава у мозаик који у Храму раде уметници из Русије, а Путин се након посете кратко захвалио окупљеним грађанима који су дошли да га поздраве.

Двојица председника запалили су свеће у крипти Храма Светог Саве, а потом су руском председнику детаљно представљени радови.

Путин се испред храма обратио окупљеним грађанима којима је захвалио на пријатељству на српском и на руском језику.

„Хвала на пријатељству. Спасиба за дружбу“, рекао је Путин грађанима који су посету пратили и на видео бимовима.

Непосредно пре обраћања Путина српски председник Александар Вучић замолио га је док су завршавали посету Храму „за три реченице окупљеним грађанима“ иако је пре тога у Палати Србије на конференцији за новинаре саопштио да неће говорити испред Храма Светог Саве. Снимак је освануо и на друштвеним мрежама.

Путин је прво посетио крипту Храма, где је са са Вучићем упалио свећу. Академски сликар и иконописац Александар Николајевич Мухин, вођа руског тима који ради на осликавању Храма, представио је Путину пројекат и објаснио како теку радови, наводећи да је до сада урађено 4.000 квадрата мозаика од укупно 12.000 квадратних метара, што га чини, како је рекао, највећим мозаиком у хришћанским светињама.

Према његовим речима, за наставак радова потребно је још милион долара. Мухин је позвао Путина да подржи пројекат, а патријарха замолио да благослови радове.

У час Путина вечерас су се огласила звона са Храма Светог Саве, а испред улаза у Храм дочекали су га поглавар Српске православне цркве патријарх Иринеј и председник Србије Александар Вучић и хиљаде грађане који су на плато испред Храма дошли да поздраве руског шефа државе.

Присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић премијерка Ана Брнабић, председница Републике Српске Жељка Цвијановић и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и други државни званичници.

Окупљене присталице руског и српског председника клицале су Русији, носећи заставе Србије и Русије, а у маси су се могли видети и транспаренти са натписима Косовска Каменица, Лепосавић, Даниловград, Грачаница…

Према подацима полиције, испред Храма Светог Саве било је више од 100.000 грађана који су дошли у знак поштовања руском председнику.

Путин је, уз јаке мере безбедности, посетом Храму, завршио званичну посету Србији.

Бета, ФоНет