Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је србомрзачки поступак Ивана Ђакића /22/, сина посланика ХДЗ-а Јосипа Ђакића, да на "Фејсбуку" објави фотографију усташе са одрубљеном главом Србина и тако упути "честитку" српском народу за Божић, један од многобројних доказа да су НДХ и усташтво темељ данашње Хрватске.

Линта је у писаној изјави истакао да ова о бјава сина посланика у хрватском парламенту не представља никакво изненађење и позвао ЕУ да јавно осуди рехабилитацију усташтва у Хрватској.

"Реч је о једном од многобројних доказа да је темељ данашње Хрватске злогласна НДХ и усташтво и да проусташке снаге отворено и јавно све безобзирније подстичу мржњу и позивају на насиље према преосталим Србима у Хрватској", навео је Линта.

Он је додао да је један од важних носилаца рехабилитације усташтва у Хрватској и Хрватска демократска заједница, која чини језгро актуелне власти и у чијем је посланичком клубу и Јосип Ђакић.

"Јасно је да Влада Хрватске, премијер Андреј Пленковић и председник Колинда Грабар Китаровић, неће јавно да осуде србомрзачки поступак Ивана Ђакића, а ХДЗ неће да искључити Јосипа Ђакића из свог посланичког клуба. Јасно је и да надлежне институције неће да ухапсе и процесуирају Ивана Ђакића и казне га затвором од три године, колико је предвиђено Кривичним законом Хрватске", истакао је Линта. Он је још једном позвао Европску комисију, Европски парламент, САД и Немачку да јавно најоштрије осуде рехабилитацију НДХ и усташтва у Хрватској, константан говор мржње и позивање на линч преосталих Срба у Хрватској и да захтевају од власти у Загребу да крену у жестоки обрачун са нацифашизмом.

"Ако званични Загреб одбије да предузме конкретне мери и активности у суочавању Хрватске са нацифашизмом и тамном страном своје прошлости ЕУ треба да Хрватској уведе санкције", додао је Линта.

Иван Ћакић објавио је на свом "Фејсбук" профилу слику усташе са одрубљеном главом Србина изнад које је написао "Свим 'пријатељима' србићима сретан божић".

Портал "Индекс" навео је да према ономе што се може пронаћи на интернету слика приказује једног од кољача из Јасеновца, усташког концентрационог логора у Другом светском рату.

Срна
Штрбац: Хрвати имају "зацементирано неколико својих истина"