Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Ђукановић: Oтпор неправди, Амфилохије: Bелика братска несрећа

Црногорски председник Мило Ђукановић поручио је поводом стогодишњице „Божићног устанка” из јануара 1919. године, да је то био „велики догађај” и „оружани отпор насиљу и неправди”, док је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у божићној посланици навео да је у питању била „велика братска несрећа” коју једни Црногорци зову „Божићном побуном”, а други „Божићним устанком”.

Ђукановић је оценио да је „гесло устаника 'За право, част и слободу Црне Горе' на прави начин одражавало карактер и циљеве њихове борбе”.„Нажалост, Божићни устанак је имао и обележје првог великог унутарцрногорског сукоба. Део Црне Горе је стао уз нову власт, и окренуо се против своје државе и народа. Многи од њих су убрзо и сами видели да су били обманути и заведени. Али, без обзира на различите мотиве који су их одвели на ту страну, историја им, наравно, није дала за право. Ни они којима такви служе не цене људе који се окрену против својих најближих и своје државе. Божићни устанак је силом угушен, али идеја отпора којом су устаници вођени никад није поражена”, казао је Ђукановић.

РТЦГ преноси да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у божићној посланици такође говорио о Божићном устанку из 1919. године.„Овај Божић 2019. године ми у Црној Гори дочекујемо са међусобно различитим сећањем на догађаје који су се, баш у ове дане, одиграли пре 100 година - на Цетињу и у његовој околини. У то време сa једне стране: 'за три дана, три света Божића, такве битке и крвопролића' на Мојковцу 'није било од кад људи памте', а сa друге стране у једном несрећном стицају ратних и поратних околности, после свих мука и страдања, од Скадра, преко Брегалнице, до Мојковца - дочекали смо и тај страшни моменат, да удари брат на брата, и да се сукобе они који су до јуче, и који су вековима, били у истом строју - за право, част и образ отаџбине”, казао је Амфилохије.

Наводи се да је он рекао да су „присталице одлука Скупштине у Подгорици 1918. били црногорски родољуби, а да су се на другој страни нашли исто тако храбри родољуби одани заклетвом свом краљу”.

РТЦГ преноси и Божићну посланицу митрополит канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) Михаила који је поручио да је „Црногорско-приморској митрополији српске Православне Цркве све дозвољено, ЦПЦ све одузето”, као и да „Црногорци нису Срби, већ Црногорци који обнављају своју државу”.

Борбе код Подгорице између црногорских побуњеника и српске војске

Танјуг