Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Његова светост патријарх српски Иринеј позвао је вернике да посебну бригу покажу према браћи и сестрама на Косову и Метохији, којима се одузима чак и право на живот достојан човека и истакао да слобода за српски народ није могућа у лажној држави Косово.

Патријарх је у Божићној посланици истакао да је један од важних предуслова за решење проблема на Косову и Метохији, изградња друштва заснованог на владавини права у којем људи различитог порекла могу да живе у миру, уз пуну заштиту и поштовање свачијег верског, културног и народног идентитета.

"Говорити о трајнијем решењу проблема на Косову и Метохији, без уважавања ових предуслова значило би прихватити ратно и поратно етничко чишћење и отимачину као свршен чин и одбацити све вредности на којима, бар начелно, почива хришћанска Европа, али и цели свет", рекао је патријарх Иринеј.

Српска православна црква, како је навео, тражи поштовање једног од основних хришћанских начела - "Све што хоћете да чине вама људи, чините и ви њима".

"Све што захтевамо за нашу браћу и сестре на Косову и Метохији спремни смо да пружимо и пружамо и свим народима који живе или на Косову и Метохији или у другим крајевима Србије", истиче патријарх Иринеј.

Патријарх је нагласио да за српски народ није могућа слобода у самопроглашеној, лажној држави Косово.

"То најбоље доказују догађаји наших дана - варварско лишавање српског народа на Косову и у Метохији намирница, лекова и других ствари неопходних за живот увођењем већ злогласних такса, сталне претње, хапшења и много шта друго", навео је патријарх.

Патријарх Иринеј подсетио је и на оснивање такозване косовске војске, "с циљем даљег застрашивања и коначног изгона свих Срба, како оних јужно од Ибра, тако и оних северно од те српске реке". ВИДЕО 

Срна