Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Истиномер је целе године бележио и проверавао изјаве политичара. На крају године препустили смо читаоцима да одаберу која је то неистина која је обележила 2018. годину. Овај пут, власник победничке изјаве је посланик Српске напредне странке Александар Марковић, са изјавом да предсеник "Вучић никада није слагао у својој политичкој каријери". То је уједно и први пут да победник овог избора није баш Александар Вучић, пошто је победу однео 2016. и 2017. године.

Победу у овогодишњем такмичењу за “Лаж године” однела је изјава посланика Александра Марковића да председник “Вучић никада није слагао у својој политичкој каријери”. Међутим, у евиденцији Истиномера налази се велики број неистина председника Србије. Приликом оцењивања ове Марковићеве изјаве, Истиномер је, између осталих, издвојио председниково тврђење да до сада није било заинтересованих за преузимање РТБ Бор. Међутим, пре доласка Вучића на власт, била су расписана четири тендера, на која су се пријавиле и две заинтересоване компаније. Неистините су такође биле и изјаве да је Србија престигла Босну и Херцеговину и Бугарску по висини просечних плата, као и да је просечна плата у време кад је он постао премијер била 340 евра (била је 396).

Једна од омиљених тема председника Вучића у претходној години било је стање јавног дуга. Тако је констатовао да је, пре него што је дошао на власт јавни дуг био између 77 и 79 одсто БДП-а, а истина је да је био 62,3 одсто. Добио је председник оцене “неистина” и “кратке ноге” и за изјаве у вези са бројем убистава деведесетих и двехиљадитих, директних страних инвестиција, али и куповином београдске новогодишње јелке. Зато је и посланик Марковић за своју изјаву добио “кратке ноге”.

А баш изговорена неистина Александра Вучића заузима и друго место наше ранг листе за “Лаж године”. На ово место, председник се позиционирао изјавом да је “изабран уз највећу подршку у савременој историји”. Међутим, Истиномер је утврдио да је од Вучића више гласова имао и Слободан Милошевић на председничким изборима 1990. године, али и Борис Тадић 2008. године у другом кругу председничких избора, када је победио Томислава Николића, који је, иако поражен, добио више гласова него Александар Вучић на изборима 2017. године када је изабран за председника.

Треће место отишло је у руке саветнице председника Сузане Васиљевић, а у њеној изјави са којом се номиновала опет се помиње председник Вучић. Она је, наиме, рекла да медији нису подржавали Вучића током кампање за председничке изборе, већ да су само пратили његове активности као премијера. Међутим, мониторинзи медија које су спровеле организације “Црта”, Друштво против корупције Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) и “Транспарентности Србија” јасно показују да је Вучић као председнички кандидат имао апсолутну медијску доминацију, због чега је Васиљевић за ову изјаву од Истиномера добила оцену “кратке ноге”.

Дакле, иако је ово прва година да Александар Вучић није победио на избору за “Лаж године”, он је и овога пута главна тема овог избора.

Остале изјаве које су учествовале у избору за “Лаж године” можете погледати овде, а Истиномер ће и у наредној, 2019. години, наставити да прати и проверава изјаве и обећања функционера. 

https://www.istinomer.rs/