Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Писац научне фантастике Исак Асимов је 1983. године замољен да предвиди како ће свет изгледати 2019. године. Његова уверења о будућем изгледу света забележена су у новинима „Торонто стар“, а многа су се показала као тачна.

Исак Асимов предвиђао је убрзан развој компјутера и њихову све већу употребу. Тада је рекао да без компјутера друштво неће моћи да обавља свакодневни посао, као и да ће га свака кућа имати.

Писац књига о вештачкој интелигенцији Калум Чејс анализирао је Асимовљева предвиђања за BBC и том приликом је рекао да је предвиђање да ће компјутери овладати светом било изузетно упечатљиво у то време.

„Већина директора у компанијама није користила компјутере осамдесетих година, већ су их користиле њихове секретарице. Штампале су мејлове на папир и достављале им да читају. Интернет је био врло близу, али није много људи знало за то“, подсећа Чејс.

Асимов је такође предвидео да ће роботика револуционисати начин на који радимо, као и да ће „красти“ административне и фабричке послове, присиљавајући људе да траже нове и другачије послове или чак да живе "живот богат слободним временом".

У свету образовања предвидео је да деци више неће бити потребни учитељи, већ да ће она све што треба да се зна учити преко компјутера од куће. Како је тада рекао, учитељи ће бити потребни само да „подстичу радозналост“.

Међутим, то се није остварило, јер се многе школе и даље ослањају на наставне методе које се користе дуго година.

„Потребно је још неколико деценија да Асимовљева визија постане стварност“, сматра Чејс и истиче:

„За 30 година машине ће знати шта сваки ученик зна и шта треба да научи. Не постоји начин да људи могу да изједначе ту образовну моћ.“

Те 1983. године, када је износио своја уверења о тада далекој 2019. години, Асимов је био мање прецизан када је предвиђао однос човечанства са свемиром.

Предвидео је да ћемо ове године имати рударске фабрике и соларну електрану на Месецу и да ће бити у току изградња првог свемирског насеља.

Међународна свемирска станица има сталне структуре које кружи око Земље, али Месец још није насељен.

Чејс сматра да су разлози за то више политички него технолошки.

„Свемирска трка је пала са литице када се распао Совјетски Савез. То је утицало и на Америку, која је претходно сматрала да мора да победи Совјете из политичких и престижних разлога. Постало је немогуће добити буџете путем Конгреса“, објашњава Чејс.

У 2017. години Бела кућа је објавила планове за повратак на Месец и изградњу сталних структура за истраживање и експериментисање.

Асимов је исправно предвидео да ће се прекомерна популација и загађење повећати, иако се надао – прилично оптимистично – да ће „напредак у технологији до 2019. године ставити у наше руке алате који ће помоћи да се убрзани процес загађења промени“.

Једна ствар коју Асимов није предвидео јесте успон вештачке интелигенције, за коју је Чејс уверен да ће бити кључна технологија у наредних неколико деценија.

Чејс тврди да ће се у наредних 30 година глобална економија у потпуности преобликовати.

„Неће бити професионалних возача, нема кол-центара, малопродаја ће се променити и ми ћемо морати да нађемо нове послове. Ако пронађемо начин да то учинимо економски одрживим, можемо водити слободан живот о којем је Асимов говорио“, закључио је Чејс.

РТС, BBC