Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Сједињене Америчке Државе и Израел званично су изашли из Агенције УН за образовање, науку у културу (УНЕСКО) у поноћ, након процеса покренутог пре годину дана због забринутости да је та организације пристрасна против Израела.

Њихово повлачење, иако углавном процедурално, представља нови ударац за УНЕСКО чији су кооснивач после Другог светског рата биле САД, а циљ је био да се негује мир. Влада америчког председника Доналда Трампа најавила је повлачење у октобру прошле године, а после тога се и премијер Израела Бењамин Нетањаху одлучио на тај потез.

Агенција чије је седиште у Паризу критикована је због осуде израелске окупације источног Јерусалима и што је древна јеврејска места означила палестинским наслеђем и учланила Палестину као пуноправног члана 2011. године.

САД захтевају "фундаменталну реформу" у агенцији, најпознатијој по свом програму Светске баштине ради заштите културних места и традиција.

УНЕСКО такође делује на побољшању образовања девојчица, промовисању разумења ужаса холокауста и одбрани слободе медија.

Повлачења неће умногоме утицати финансијски на УНЕСКО јер се агенција суочава с тим с проблемом од 2011. године, када су и Израел и САД престали да исплаћују своје обавезе након што је изгласано да Палестина постане земља чланица. Од тада су САД, које су обезбедјивале 22 процента буџета агенције, нагомилале око 600 милиона долара дуга, што је био један од разлога за Трампову одлуку о повлачењу, а Израел дугује око 10 милиона долара.

Директорка УНЕСКА Одри Азулеј је преузела ту функцију одмах после Трампове најаве изласка.

Званичници кажу да многи разлози који су наведени за повлачење САД више не важе и да су од тада о свих 12 докумената о Блиском истоку Израел и арапске земље чланице биле сагласне.

Зато је израелски амбасадор у УНЕСКУ за атмосферу у априлу рекао да је "као венчање", када је потписана компромисна резолуција о "Окупираној Палестини" и дипломате у агенцији је хвалиле као могућ преокрет у дуготрајним израелско-арапским напетостима. Међутим све то није било довољно да охрабри Израел и САД да поново размотре одлуку о изласку.

Израелски медији подсећају да се Израел придружио УНЕСКУ септембра 1949. и да је шест места у Израелу на листи Светске баштине, те да ће остати на тој листи.

САД су већ једном изашле из УНЕСКА, 1984, измедју осталог због наводног промовисања интереса СССР-а и поново ушле 2003. године.

Бета