Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Организатори протеста „Један од пет милиона” вечерас су на Платоу испред Филозофског факултета у Београду пред више хиљада окупљених грађана изнели захтев за смену министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића.

„Уместо што са слике броји колико има нас који протестујемо боље би му било да преброји колико има убистава и да почне да ради свој посао”, рекао је глумац и један од организатора протеста Бранислав Трифуновић, затраживши Стефановићеву оставку.

Он је поновио и остале захтеве који су изнети током претходна три протеста - пет минута на РТС-у за протесте, да се ослободи медијски простор на РТС-у за опозицију, као и да се нађу починиоци и налогодавци убиства председника Иницијативе СДП Оливера Ивановића и наручиоци напада на лидера Левице Србије и његових активиста у Крушевцу.

Трифуновић је рекао да су протести грађански и да их је на протесте позвао Вучић својим понашањем и поступцима. Он је казао и да пружају подршку протестима у Бањалуци „Правда за Давида”.

Трифуновић је упозорио и да ће током протестне шетње вероватно колона наићи и на оне који ће желети да их провоцирају, па је позвао грађане да буду мирни и да шаљу само љубав.

Председник Месне заједнице Ракита Десимир Стојанов позвао је Вучића да укине закон који омогућава изградњу минихидроелктрана које нарушавају еко систем.

„Ми у Ракити само бранимо своје реке и због тога добијамо батине”, рекао је Стојанов и захвалио на могућности да говори на протесту у Београду и каже грађанима „њихову муку”.

После одржаних говора више хиљада грађана кренуло је у протестну шетњу Васином улицом, преко Македонске, Светогорске, Таковске и Улице краља Милана до Трга Славија. На челу колоне је велики транспарент „Један од пет милиона”, и заставе Србије, а испред транспарента су добошари.

Окупљени дувају у пиштаљке, носе беџеве „Почело је”, „Један од пет милиона” и транспаренте са натписима „Има нас пет милиона”, „Доста лажи пензионери су гладни”, „Шетам не желим да одем”, „Реке вам не дамо, реците не МХЕ”…

Колона грађана протезала се од зграде Политике у Македонској улици до платоа на Филозофском факултету.

Протести су покренути после напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића и његових активиста у Крушевцу. Вечерашњи протест је четврти по реду од 8. децембра.

Бета