Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изразио је запрепашћење чињеницом да је на Радију Суботица пуштена песма проусташког пјевача Марка Перковића Томпсона. Реч је о песми "Мој Иване" која, као и готово све Томпсонове пјесме, велича усташтво, злочине над Србима и злочиначку тзв. НДХ.

Линта је истакао, да је Томпсон један од главних промотера усташтва који својим јавним ставовима и наступима изазива националну и верску мржњу и дубоко вређа стотине хиљада убијених Срба у тзв. НДХ, страдале и протеране Србе деведесетих година 20. века, читав српски народ и грађане Србије.

Позвао је руководство тог радија да се путем саопштења јавно извини грађанима Србије и свим Србима, који су дубоко огорчени и шокирани због пуштања песме једног од највећих србомрзаца Томпсона.

"Радио Суботица треба да активно ради на унапређењу разумевања и ширењу дијалога и толеранције, а не да својим програмом подстиче националну и верску мржњу и доприноси рехабилитацији геноцидне НДХ и усташа који су највећи олош и зло, не само у историји хрватског народа, већ и у људској историји", навео је Линта.

На таласима Радио Суботице, у оквиру редовног музичког програма, у четвртак, 27. децембра, емитована је песма контроверзног хрватског певача "Мој Иване", што је наишло на бурне реакције слушалаца, после којих се овај радио извинио, наводећи да је песма пуштена грешком. У овој песми главни мотив је усташка "Црна легија", која се 1942. године борила против партизана на Купресу, причинивши притом бројне злочине над српским цивилима. 
Ово није једина симболика у песми. Пола века касније у рату у БиХ 1992. године, хрватска војска напала је Купрес. Припадници хрватске војске упали су у српска села на Купресу и убијали српске цивиле које су затекли или су их одвели у логоре, истовремено палећи српске куће и све то у униформама са словом "У", баш као и усташе у Другом светском рату.

"Вратит ће се Иван с тисућу момака, пјеват ће се пјесме наших Купрешака", гласи један од стихова Томпсонове песме.

"Црна легија" је била озлоглашена усташка јединица која се за време Другог светског рата борила за истребљење српског православног живља на територији БиХ, која је тада била у саставу злогласне тзв. НДХ. По својој монструозности и свирепости налазили су се у самом врху усташких зликоваца, заједно са Ханџар дивизијом.

Срна