Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Министарство унутрашњих послова није продужило привремени боравак у Црној Гори за нешто више од 70 свештеника, монаха, монахиња и чланова свештеничких породица, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске. У саопштењу се истиче да не постоји ниједан правно ваљан разлог, нити образложење за наставак прогона свештенства и монаштва.

"Апелујемо на Министарство унутрашњих послова да и даље, у складу са важећим законским прописима, као што је свуда у свету, уредно одобрава привремени боравак свештенству и монаштву", наводи се у саопштењу након редовног годишњег сабрања свештенства и монаштва Митрополије одржаног у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Посебна пажња на годишњем сабрању посвећена је даљој мисији и положају Митрополије и осталих епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

"И поред бројних неријешених питања и проблема, широм Црне Горе се на сваком кораку уочава неспорна приврженост верног православног народа својој Цркви, а ту чињеницу већ годинама констатују и релевантне институције које испитују јавно мишљење", наводи се у саопштењу.

Из Митрополије упозоравају да су у протеклој години вештачки изазиване и подстицане поделе и да "опасни и опаки дух братоубилаштва и даље постоји у Црној Гори".

"У том смислу, дужни смо да, и поред постојања бројних разлика, у ове дане пред прославу Рођења Христовог позовемо све на обнову братске љубави, праштање и помирење уз поштивање свачијег права на слободу мишљења и изражавања", истиче се у саопштењу.

У Митрополији кажу да је питањем израде и доношења закона о правном положају Цркве и верских заједница манипулисано и током ове године, чиме је настављена антицрквена кампања која, "у мањој или већој мери, путем појединих медија траје од 1945. године". "У том смислу, покретане су чак и иницијативе којима је, противно правном поретку, тражено одузимање имовине Цркве", додаје се у саопштењу. 
Из Митрополије упозоравају да више забрињава готово прекинута комуникација надлежног Министарства за људска и мањинска права са Митрополијом у погледу неотуђивог права представника Цркве да, као и сваки други субјект, учествује у припреми Нацрта закона.

Митрополија указује да је неопходно да Црна Гора добије квалитетан, цивилизован и међународно-правно валидан закон којим ће се уредити начин остваривања права на слободу вероисповијести и правни положај Цркве и верских заједница.

У саопштењу се истиче да је неопходно и да сви одговорни друштвени субјекти, а посебно носиоци државне власти, посебну пажњу посвете моралној обнови савременог човјека, а нарочито угрожене омладине и готово разорене породице.

"Од посебне је важности да државни органи што пре укључе све релевантне друштвене субјекте како би се зауставио демографски и морални суноврат друштва", поручују из Митрополије црногорско-приморске.

Срна