Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

...је написана за нешто сасвим супротно

Једна од најпопуларнијих божићних песама "Звончићи" (енгл. Jingle Bells) уопште не говори о Божићу, а далеко је и од веселе породичне песмице.

Песма која је оригинално била спевана око 1850. године за амерички Дан захвалности, настала је у једној крчми у Медфорду, недалеко од Бостона, пише CBC. 

У Медфорду су се у то време одржавале трке на санкама које су вукли коњи. Управо је "дивљање" на санкама било инспирација за "Звончиће", објаснила је Кина Хамил, професорка са Бостонског универзитета. О аутору песме Џејмсу Лорду Пјерпонту, Кина Хамил каже да није баш био узоран човек: 
"Стално је остављао своју породицу. Када је кренуо на запад у потрази за златом, оставио је свом оцу да се брине о његовој жени и деци. Кад му је жена у међувремену умрла, напустио је децу и брзо се поновно оженио. Супрузи, наводно, није ни дошао на сахрану", испричала је она. 

Песма за коју већина људи мисли да је весела божићна мелодија, уствари је песма за опијање, тврди професорка.

"Ако размислите о томе да је у Медфорду производња алкохола била једна од најпрофитабилнијих делатности и поново промислите о тексту песме, знајући да се певала на лудим тркама тога доба, биће вам јасно да се у ствари ради о песми уз коју су се људи опијали. Неки делови текста звуче као описивање нечега што се догодило док су актери били пијани", каже Кина Хамил. 

А осим свима познатих делова песме, постоји и још једна строфа која говори о вожњи кочијом која нема баш срећан крај и нимало није божићна.  

Саслушајте како звучи оригинална верзија "Звончића"
Глас Српске