Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Нафта је данас наставила да тоне јер је забринутост због раста америчких залиха и стања глобалне економије бацила у засенак сигнале из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) да би могла да продужи, па и да повећа обећано смањење производње.

Нафтни фјучерси су пали за чак 1,9 на трговању у Њујорку, извештава агенција „Блумберг”.

Америчка „лака” нафта ВТИ за испоруку у фебруару тргована је јутрос на Њујоршкој робној берзи у 7:50 часова по локалном времену по цени од 44,91 долар по барелу, за 68 центи нижој него последњег трговачког дана прошле седмице. ВТИ нафта је у петак такође била у паду за 0,6 одсто. Укупан обим данашњег трговања био је око 20 одсто испод 100-дневног просека.

Северноморска нафта „брент” за фебруарску доставу појефтинила је за 46 центи на 53,36 долара за барел на лондонској берзи ИЦЕ Фјучерс Европа, после прошлонедељног пада од 11 одсто.

Званичници из Ирака, Кувајта и Уједињених Арапских Емирата прихватили су предлоге Саудијске Арабије да нафтни картел продужи резање производње за још шест месеци. Они ће морати да се ухвате у коштац са америчким произвођачима, који су прошле недеље, упркос томе што је пумпање близу рекордних нивоа, повећали број активних бушотина за још 10 на укупно 883, наводи „Блумберг” позивајући се на податке компаније „Бејкер Хјуз”.

Наглашавајући да ће ОПЕК и њени савезници смањити производњу за 1,2 милиона барела дневно, како би у првом кварталу 2019. „очистили” вишак понуде на тржишту, министар енергетике УАЕ је наговестио могућност разговора и о додатним резовима.

„Ипак, инвеститори су и даље скептични. Трговински рат председника САД Доналда Трампа са Кином и политика каматних стопа Федералних резерви изазивају забринутост по питању глобалног економског раста”, напомиње њујоршка агенција.

Цене нафте су пале за више од 40 посто са четворогодишњег максимума забележеног почетком октобра ове године.

Танјуг