Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Детињци

2018.12.23

Народ је осмислио је посебан хришћанско-православни календар, који је уједно и српски народни календар. Данас су Детињци, празник који је увек треће недеље пред Божић.

Данас родитељи везују децу исто као што ће и она наредне недеље везивати мајке, очекујући откуп. Ово узајамно "дрешење" у хришћанским кућама ствара празничну, свечану атмосферу попут оне коју су, уз дарове, донели источни мудраци светој породици Богодетета у Витлејемској пећини. Спрема се свечани, због Божићнег поста, посни ручак, који окупља целу породицу.

Као и крсне славе и ови празници су наше јединствене светковине. Обилују топлином породичног окружења, па је лепота празновања у нераскидивој љубави родитеља и деце.

"Зашто морамо да знамо српски народни календар. Баш зато што је у њему сачувана цела обичајна структура и обичајна култура једног народа. Ту је сачувано знање наших предака, ту је сачувано оно што је нама важно", каже етнолог Драгомир Антић.  

Свечарење празника са мноштвом обичаја које српски народ издваја по богатству њиховог баштињења, јесте и настављање традиције. У неисцрпној духовној ризници Срба потврда значаја неговања и чувања обичаја исказана је и пословицом "Боље да пропадне село, него обичај".

РТС, Биљана Савић