Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У извештају који су објавили у часопису "Анали хирургије" навели су да се благодети музике поготово примећују код пацијената који су бирали да слушају омиљене риме

Музикотерапија је одавно, и заслужено, добила на значају, али како се њени домети још истражују, научници претпостављају да ћемо се тек изненадити њеним моћима. Оно што је познато и признато јесте да слушање музике пре, за време и после операције знатно умањује бол, регулише крвни притисак и брзину откуцаја срца. Тако су утврдили научници са Универзитета у Цириху, предвођени др Дајаном Ветер.

Стручњаци су анализирали податке добијене из 47 студија спроведених у претходних 15 година, на основу којих су закључили да музика ублажава бол за 31 одсто, чиме смањује и коришћење аналгетика за 29, а анксиозност за 34 одсто. У извештају који су објавили у часопису "Анали хирургије" навели су да се благодети музике поготово примећују код пацијената који су бирали да слушају омиљене риме.

- То значи да би информисање пацијената о позитивним ефектима музике могло да убрза и њихов опоравак - каже др Ветер. - Међутим, неопходно је да то постане званична пракса која ће да се усвоји и примени у болницама.

ВЖ. П.. Новости