Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Да би концентрација у потпуности била ефикасна неопходно је правити паузе, наглашавају психолози и неуробиолози са Универзитета у Единбургу

Пуна концентрација је неопходна за усвајање нових информација. Али, да би концентрација у потпуности била ефикасна неопходно је правити паузе, наглашавају психолози и неуробиолози са Универзитета у Единбургу. Ови стручњаци су обавили истраживање на групи старијих мушкараца и жена, замоливши их да се сете што више детаља из две приче које су им испричане.

После прве приче речено им је да се одморе и затворе очи 10 минута у мрачној соби. После друге испричане приче дат им је задатак да пронађу разлике у паровима скоро идентичних слика. Провером запамћених детаља, испоставило се да је сећање снажније из приче после које су се одмарали. Ти детаљи остали су живи у сећању и недељу дана после експеримента.

- Када се први пут сретнемо са новим податком, вероватно смо у веома раној фази формирања меморије. После те фазе морају да се десе даљи неуронски процеси да бисмо могли да се сетимо исте информације и у неком каснијем тренутку. Постоји и све више доказа о кључној улози сна у консолидацији памћења. 

Истина, прецизни механизми нису још сасвим разјашњени, али се претпоставља да је сан важан и за такозвано декларативно памћење које се односи на сећање на чињенице, али и на процедурално, усмерено на то како нешто да се уради, попут вожње бицикла или свирања клавира - објаснила је др Михаела Дуар, руководилац истраживања.

В. Новости, З. О. Ј.