Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

ако водите рачуна о исхрани

Празнична јела, баш као и сами празници, треба да буду забавна и опуштена, јер време је уживања са пријатељима и породицом. Али шта се дешава кад бринете како ћете балансирати своју уобичајену исхрану и омиљена празнична јела?

У неком савршеном свету, унос хране никад не би био повезан а кривицом а празници би се доживљавали само као период године у ком се ужива. Међутим, ми живимо у свету строгих идеала и културолошких очекивања у погледу тела, као и тоне порука о томе како смршати или одржати жељену телесну тежину.

Сваке године за празнике људи се боре са забринутошћу и кривицом због хране. Будимо искрени: празници су симбол хране и пића исто колико су симбол даривања и новогодишњих јелки. Већи уноса хране и пића је у реду. Али није добро да се осећамо забринуто или лоше због тога. Није продуктивно и ви то не заслужујете. Треба вам план. Не план исхране, већ план менталног здравља у ком храна има важну улогу.

У наставку је дато пет савета које можете применити за празнике, али и живот током целе године - уз минималну забринутост око хране. Ако не можете да превазиђете забринутост или се она непрестано враћа и омета вам нормалан живот, консултујте се са дијететичарем или професионалцем за ментално здравље јер они знају како да помогну особама са поремећајем у исхрани.

1. Покушајте да се ослободите правила о исхрани (по могућству заувек али барем током празника).

Суштина оваквог начина размишљања је да сте или на дијети или нисте, да сте „добри” или „лоши”, а једном кад „поклекнете”, сви ваши напори да упражњавате умереност и уживање су пропали. Можете и да казните сами себе тако што ћете или још више ограничити унос калорија или јести и пити више него прекомерно.

Не, немојте то да радите.

Ослободите се размишљања све-или-ништа тако што ћете прихватити да ћете током празника јести храну у којој уживате - храну коју вероватно немате прилике да једете током године - и да ћете се након празника вратити свом свакодневном начину исхране. Нисмо створени да једемо на исти начин из дана у дан; намирнице које уносимо и њихова количина се мењају са годишњим добима, потребама нашег тела, жељама, емоцијама и нивоом стреса, као и празницима.

Особе које имају став све-или-ништа улазе у празнике са строгим плановима да не попусте пред искушењем (страна једначине која се зове „ништа”) а кад та строгост и избегавање онога што стварно желе да једу неизбежно пропадну, иду на „све” (на крају крајева, ускраћивање вас само доводи до тога да касније навалите) и једу и пију много више него што им то прија, а тако се појачава осећање кривице због хране и много им је теже да се врате свакодневном животу и исхрани. Нико не заслужује да буде изложен лишавању и кривици. Ако можете да се ослободите става све-или-ништа, можете да избегнете сву ту муку.

2. Дистанцирајте се од особа које доводе до тога да се осећате лоше због свог тела.

Најбољи начин поступања према некоме ко вам изазива стрес или нервозу је да избегавате такву токсичну ситуацију. Међутим, наравно да то није увек могуће током празника. Деси се да цело поподне и вече треба да проведете у друштву тетке која не може да се суздржи од коментарисања ваше телесне тежине. Ако морате да будете у близини особе која мисли да је у реду да вам упућује неумесне коментаре, размислите о постављању граница тако што ћете им директно рећи да нећете да разговарате о свом телу или исхрани (или о било чему што они желе да коментаришу). Директан приступ ֦то се вас не тиче” чини чуда, али наравно да брутална искреност не пада свима лако и није увек умесна. Такође можете да покушате да промените тему разговора тако да се не прича о вама.

Не можемо увек да бирамо с ким ћемо бити за празнике али можемо да изаберемо да применимо кораке у циљу самозаштите који ће нам помоћи да се снађемо у незгодним ситуацијама. Испланирајте да дубоко удахнете пар пута, извините се и устанете од стола да бисте на тренутак били сами или прошетајте да бисте могли да пошаљете СМС поруку пријатељу који вас разуме. И опет, ако можете, избегавајте ситуације које доводе до емоционалне нестабилности – понекад је најбоље да се превентивно склоните из такве ситуације. То се зове самозаштита и ви сте тога вредни.

3. Храна и нервоза због хране преузимају главну улогу током празника, зато појачајте самозаштиту у складу с тим.

Нервоза због хране је као и свака друга врста нервозе – што више водите рачуна о себи уопште, лакше ћете се изборити са нервозом, без обзира у ком облику се појављује. Одвојите време само за себе пре него што вам распоред постане превише густ. Ако вам је вежбање саставни део бриге о менталном здрављу, држите се уобичајене рутине. Ако сте преплављени позивима за разне догађаје, забаве и прославе, прегледајте их и одлучите на које не морате да идете. Запамтите, не морате да идете на свако дешавање на које сте позвани. Наравно да не желимо да изневеримо људе, али ће особа која приређује забаву сигурно преболети ваш недолазак, нарочито ако сте једна од многих особа које су позване. Превише обавеза у животу може да доведе до поремећаја расположења и веће нервозе, зато одржавајте равнотежу тако што ћете на сваки могући начин контролисати свој распоред.

4. Дозволите себи да не бројите калорије или макро хранљиве материје.

Празници су створени за уживање, зато се ослободите образаца и правила дијете (кад смо већ код тога, размотрите могућност да их се у потпуности ослободите). Што више осећате да сте ֦на дијети”, то су веће шансе да се побуните а потом осећате кривицу и стид кад поједете нешто за шта мислите да ֦није дозвољено”.

Бројање калорија није нарочито добро, посебно током празника, и сабирање количине калорија и угљених хидрата може да буде фрустрирајуће и да вас лиши уживања у храни. Кад се више концентришете на знаке глади и уживање у храни коју једете и празницима, бићете срећнији и мање нервозни.

Празници су стресан период године, нарочито ако сте забринути у вези са вашом исхраном. Међутим, уз пар једноставних корака, можемо барем да смањимо нервозу и уживамо у сваком тренутку.

Danas Online

Извор: https://www.self.com/story/holidays-food-anxiety