Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Остајем у Републици Српској и идем само да одрадим још један важан посао за РС, рекао је новоизабрани члан Председништва БиХ из реда српског народа Милорад Додик, који је положио свечану заклетву пред посланицима Скупштине РС. Заклетву је положила и новоизабрана председница РС Жељка Цвијановић. Додик је, после полагања заклетве, рекао да се осећа поносно јер је испунио све захеве на очувању РС док је обављао функцију њеног председника у два мандата.

"Ја остајем у РС и идем само да одрадим још један важан посао за РС", рекао је Додик, и захвалио се свима који су му дали глас, али и онима који нису јер су они, како је рекао, повећали демократски капацитет Српске. Додик је рекао да посланицима Република Српска, мора бити светиња.

"Ако нама РС није на првом месту, бићемо на погрешном путу. Посебно желим да нагласим реч патриотизам. Не тако давно видели смо шта се деси када се та реч злоупотреби", рекао је Додик. Додао је и да ниједна његова одлука неће бити донета без координације са институцијама РС.

"Ја своју снагу црпим из Републике и ја се сматрам делом вас. Зато сам сматра да заклетву пре свега треба да положим овде. Тамо где сам изабран од стране мог народа. Оно што није интерес РС неће бити ни интерес БиХ. Уколико не будем могао сам, нећу се либити да тражим вашу подршку, јер не желим да РС буде прегласана", поручио је Додик. Он је рекао да неће радити на штету друга два народа и поновио да неће допустити да било ко ради на штету српског.

Цвијановић: Сигурно ћемо наилазити на изазове и препреке

Заклетву пред посланицима свечано је положила и новоизабрана председница Републике Српске Жељка Цвијановић чиме је званично ступила на дужност.

Обраћајући се посланицима у парламенту РС, Цвијановић је рекла да избор за председника Републике доживљава као признање за све оно што је чинила као премијерка у претходном мандату, у времену које "није било нимало лако и у околностима у којима су бројни политички и финансијски изазови претили са свих страна". 
Она је најавила да ће већ сутра предложити Радована Вишковића из СНСД-а за мандатара за састав нове Владе РС, те да ће ускоро бити изабрана нова ентитетска влада и усвојени стратешки документи - буџет за 2019. годину и програм економских реформи.

"Овим показујемо способност да спроведемо изборе на демократски начин и будемо ефикасни у формирању власти, како би наше институције наставиле несметано да функционишу", навела је Цвијановић.

Оценивши да ће у наредне четири године РС сигурно наилазити на изазове и препреке, она је позвала на јединство институција и мобилисање "довољно политичке воље како би радили на програму развоја РС и учвршћивању њене уставне позиције".

Цвијановић је истакла да ће РС и даље подржавати европски пут БиХ.

Заклетве су у Народној скупштини положили и потпредседници, Рамиз Салкић и Јосип Јерковић.

Бета