Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Централна свечаност којом је свет обележио век од краја Првог светског рата одржана је у Паризу испред Тријумфалне капије. Свечаности је присуствовало више од 80 државника, како из земаља победница, тако и оних које су поражене у Великом рату.

Французи су се борили за своју отаџбину и слободу, доживели су пакао који нико не може да замисли, а њихова је патња саградила Француску, рекао је председник Емануел Макрон у обраћању. Подсетио је да се Европа умало самоуништила у паклу који је прогутао војнике, којој год војсци да су припадали.

Победници и побеђени су дуго били у истој жалости, истакао је Макрон, и поручио, да лекција не може бити "један народ против других" - та поука нас обавезује да мислимо о будућости и суштинским стварима. Упозорио је да се данас јављају "демони из прошлости" спремни да поново сеју хаос и смрт, а историја понекад прети да ће наставити својим трагичним токовима.

- Морамо да афирмишемо одговорност да деци пренесемо свет о којима су претходне генерације сањале - поручио је Макрон и нагласио да је мир врховна вредност, јер се зна која је цена да се одбрани. Навео је да је у рату погинуло 10 милиона војника, милиони цивила, а милијарду пројектила је испаљено само на Француску.

Церемонија обележавања 100. годишњице завршетка Првог светског рата почела је испред Тријумфалне капије читањем писама војника који су учествовали у рату.

Писма која су написана пре сто година читало је осам тинејџера.

"Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу... Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвеће... Трг и улице били су у најразличитијим бојама", наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

"Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невероватне вести! Овде се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем... Не могу да ти опишем осећај невероватне радости на овај први дан примирја", навела је Францускиња Дениз Брије у писму веренику Пјеру Фору.

Централној церемонији је присуствало више од 80 шефова држава и влада земаља учесница рата, али и високи представници УН и европских институција.

Међу учесницима били су председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин.

Србију је на церемонији представљао председник Александар Вучић.

Осим земаља победница у Првом светском рату, обележавању су присуствовали и представници поражених земаља, Немачке, коју је представљала канцеларка Ангела Меркел.

У оквиру обележавања годишњице, најављено је прво заседање Париског мировног форума. Форум се успоставља на иницијативу француског председника, а као одговор на растуће тензије у свету и опасности по међународну сарадњу.

Србија је у рату дала велики допринос, који је био залог да се направи Краљевина СХС, а Београд је постао нова престоница, подсетио је Слободан Ђукић, професор Војне историје на Војној академији.

Први светски рат је познат као рат у рововима. Једна од чувених битака водила се у првим месецима рата 1914. на територији Србије у кругу од 200 километара, када се очекивала капитулација српске војске.

Колубарска битка била је једна од три маневарске битке у Првом светском рату.

Мирослав Лазански, војно-политички коментатор, указао је да је Солунски фронт и избацивање бугарске војске почетак краја рата и да то признају немачки генерали.

- Париз ће бити значајан и добро је да смо ми тамо, јер ми смо победница Првог светског рата, ми треба да будемо тамо, наша застава треба да буде тамо - сматра Лазански.

Велики рат званично је завршен потписивањем Версајског уговора 28. јуна 1919. године. Најзначаније одлуке донела је "велика четворка" Вудро Вилсон, Жорж Клемансо, Виторио Орландо и Дејвид Лојд Џорџ.

Процењује се да је мобилисано око 60 милиона људи. На рушевинама три царства настао је нови светски поредак.

Танјуг