Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Маркетплејс недавно је анкетирао кабинско особље и извршио проверу најзагађенијих места у авионима, како би утврдио чега се треба најпре клонити и шта не треба превише додиривати. Узорци су узимани са сигурносног појаса, приручног сточића, наслона за главу, џепа за одлагање ствари и ручице на вратима купатила, а анализу је извршио микробиолог Кит Варијер, са Универзитета Гелф. Поред патогених бактерија, проверавано је и присуство гљивица и буђи.

Резултати су прилично неповољни. На готово половини узорака утврђено је да бактерија, гљивица и буђи, има у мери која је довољна да изазове инфекције код путника. Најзагађеније место је, ипак, наслон за главу, а одмах за њим је џеп за одлагање, због откривених бактерија ешерихије коли.

Провера је извршена на авионима три највеће канадске компаније, Ер Канаде, Вестџета и Портера. Кабинско особље објаснило је да је њихова дужност да очисте авионе између летова, међутим они у том временском оквиру најчешће немају довољно времена да све дезинфикују, а поједина средства нису ни дозвољена за употребу у летелицама.

Као закључак, остаје на путницима да, ради сопствене веће сигурности, влажним марамицама са алкохолом очисте све што намеравају да додирују.

Новине Торонто