Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Светска фондација за природу (СФП) је, поводом Светског дана хране, упозорила да је неопходна промена глобалног прехрамбеног система, који представља један од највећих загађивача природе.

Индустријска производња хране одговорна је за четвртину укупне емисије гасова са ефектом стаклене баште, неодрживу сечу шума и уништавање природних станишта. Чак 34 одсто земљишта и 69 одсто слатководних система свакодневно се исцрпљује зарад прехрамбене индустрије, а забрињава податак да се чак трећина произведене хране не поједе, саопштио је СФП Адриа, западнобалкански огранак Фондације.

Поменуте податке СФП је изнео у истраживању спроведеном у Аустралији, Бразилу, Колумбији, Индији, Индонезији, Малазији, Холандији, Јужној Африци, Британији и САД, а ове земље су окарактерисане као највећи загађивачи природе због својих система производње, конзумације и одлагања вишка хране.

„Добра вест је да има начина да побољшамо прехрамбени систем и успоставимо да он делује у корист људи и природе. Уколико би се храна производила на одрживији начин, равномерно дистрибуирала и конзумирала одговорније, могли бисмо да нахранимо читаву планету без да угрожавамо шуме, реке и океане.

Морамо да подигнемо свест код људи о томе одакле и на који начин храна стиже на њихову трпезу, како могу да промене навике и на тај начин осигурамо исправно функционисање нашег прехрамбеног система”, истиче Хоао Кампари, задужен за програме одрживог коришћења хране у СФП-у.

И последњи извештај Уједињених Нација о климатским променама указује на опасности глобалног загревања на производњу хране.

„Производња хране уско је повезана и са климатским променама. Са једне стране, морамо ограничити глобално загревање, јер повећање температуре за само 0,5 степени Целзијуса доводи до знатног смањења приноса и хранљивог садржаја намирница. Са друге стране, неопходно је пронаћи одрживији начин производње и конзумације хране, јер пољопривредне површине тренутно заузимају трећину укупне површине Земље и за њихово наводњавање користи се скоро 70 одсто потрошње воде”, истиче Душка Димовић, директорка програма климатских промена СФП Адриа.

Реформисање глобалног прехрамбеног система СФП сматра једним од приоритета у циљу очувања природе, због чега спроводи више од 100 програма широм света у оквиру којих сарађује са Владама земаља, произвођачима хране, предузетницима и другим невладиним организацијама.

Фокус је на три кључне области - одржива производња, одржива исхрана и одрживи отпад и губитак хране, додаје се у саопштењу.

Танјуг