Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Документ о масакру над више од хиљаду Срба око Сребренице из 1993. године америчка Централна обавештајна агенција ЦИА крила је две године, а онда га архивирала међу неважна сведочанства, пишу београдске "Вечерње новости". Лист наводи да је после 23 године успео да у седишту УН у Њујорку лоцира изгубљени извештај, који је у мају 1993. године однесен у седиште ЦИА у Ленглију и у УН.

Сведочанство настало прикупљањем података од прогнаних Срба на 25 отворених пунктова у Подрињу, већ 23 године, чувана је тајна у згради на Ист Риверу. Као званични документ УН, подведен под “Општом наменом”, недоступан је и хашких истражитељима. Све то, пошто га је донедавни амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, као специјални изасланик председника СР Југославије Добрице Ђосића, још ратне, 1993. године представио у седишту ЦИА-е Ленглију. И то пошто су га одбили да то учини у Белој кући. 

"Разговор је био коректан. Што се тиче материјала, он је оцењен изузетно позивитно у смислу стручне оцене, односно како је он урађен, како је документација сачињена, класифкована, поткрепљена подацима", навео је бивши амбасадор Србије при УНЕСКО-у Дарко Танасковић. 
Творац извештаја Миливоје Иванишевић, тада експерт УН, документовао је разарање 120 српских села и именом и презименом побројао више од 1.000 убијених Срба у Средњем Подрињу. Обиман материјал, на преко сто страница и данас чува и уграђује у своје књиге. 

"Дајем ја сва та сведочења, обнављам. И сведочења и називе села која су страдала и људе који су убијени када се то догодило и дајем који су муслимани у томе учествовали. Ја дајем више стотина имена муслимана од којих данас ниједан у Сребреници ни у Средњем Подрињу није позвано на одговорност. Ради се о више стотина убица, пљачкаша, људи који су одсецали главе", истакао је бивши експерт УН-а Миливоје Иванишевић. 

Амерички мировни активиста из Бостона Џеред Израел, рекао је за "Вечерње новости" да је деведесетих година у УН на захтев Американаца мноштво оваквих докумената означено као "тајна" и тако архивирано. Указује и на правило да се означи и у којем се периоду тај документ може открити, што са овим извештајем није био случај.

"Папири о страдању Срба из 1993. једноставно су скривани две године, а онда архивирани међу неважним сведочанствима, тако да их чак ни моћни претраживач Лексис-Нексис не може регистровати", додао је амерички мировни активиста Џеред Израел.

Владислав Јовановић, у то време шеф дипломатије СРЈ, истиче да је амбасадор у УН Драгомир Ђокић сигурно уручио документ на праву адресу генералног секретара. Наглашава да је он и данас актуелан и да га треба обелоданити док се зна где је. Исто сматра и Танасковић. 

"Сигурно да је то документ који ма трајну актуелност, с обзиром на то да реч о страдању Срба у Подрињу, много пре него што се догодило оно што се догодило у Сребреници. Дакле, сасвим је разумљива тенденција у односу на тај документ", каже Танасковић.

И за председника БОРС-а, мотив је јасан. Реч је, каже, о покушају да се светској јавности, догађаји у БиХ, у то време, представе на једностран начин - да су само Срби злочинци. 

"Јер када јавност чује да се само дешава да припадници једног народа страдају, а да то код других није случај, не може да закључи ништа друго осим да ради о злочницима који тероришу један миран народ", нагласио је председник БОРС-а Миломир Савчић.

У прилог томе говоре и речи којима су аналитичари ЦИА завршили састанак са Танасковићем - да не треба да очекује да подаци о злочинима муслимана произведу било какав ефекат у смислу мењања слике о ратној стварности у БиХ, јер су, како су истакли, "карте за ову партију већ подељене, а српске су празне, без адута".

РТРС