Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Полагањем венаца на Галовића пољу у Прањанима је обележена 74. годишњица мисије „Халијард”, током које су у Другом светском рату мештани овог краја спасли више од 500 америчких пилота.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да за њега Галовића поље није обично поље, већ историја, јунаштво и свето поље. „Ту су Срби показали најбоље што човечанство може да покаже. Дали су све од себе да помогну непознатом странцу, када су видели зло - то значи човечанство. Долазим овде већ трећи пут и сваке године обележавамо ову операцију, али долазим и да кажем хвала Србији”, рекао је амбасадор Скот. Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић истакла је да се на обележавању овог значајног јубилеја, 74. године акције „Халијард”, у најбољем светлу показало јунаштво и херојство становништва читавог овог краја. „Окупили смо се да још једном негујемо сећање на једну од највећих акцију у Другом светског рату у спасавању савезничких пилота, која представља много више од тога”, рекла је Гојковићева.

Према њеним речима, то је уједно прича о солидарности, о пожртвовању, о пријатељству насталом у најтежим тренуцима страдања и заједничке борбе у рату. „Цитираћу америчког новинара и писца Грегорија Фримена, који у својој књизи ’500 заборављених’, коју сам недавно добила од амбасадора САД и прочитала, један део који је посвећен овој несвакидашњој и величанственој акцији. То је једна од последњих неиспричаних прича из Другог светског рата и истовремено и једна од најзначајнијих, то је прича испричана авантуром, срчаношћу, опасношћу и јунаштвом које се преплиће с мрежом завера, лажи и прикривања. Захваљујући јунацима ове приче која се одвијала у склопу велике и дуге борбе за слободу и која је однела небројано много жртава, ова акција није заборављена ни у Србији, ни у Америци”, казала је Гојковићева.

Обележавању овог догађаја присуствовао је и принц Александар Карађорђевић, који је рекао да српски народ цени слободу као највећу вредност и да је показао да и у најтежим тренуцима своје историје од тог идеала не одустаје. „Представници локалне самоуправе положили су венце на спомен-обележје. Мисија ’Халијард’ и Галовића поље симбол су великог и нераскидивог пријатељства. Давне 1944. године почело је спасавање више од 520 савезничких пилота, коме је локално српско становништво пружило спас и уточиште. Наши сународници су делима тада показали своје најбоље особине људскости и честитости које су и данас карактеристичне за људе прањанског краја. Захвални смо им и поносни на њих због тога”, навела је председница Скупштине општине Горњи Милановац Јадранка Достанић.

Венце у Прањанима положили су Маја Гојковић, амбасадор Скот, принц Александар, амбасадорка Канаде Кети Чаба и генерал Душко Жарковић, после чега су посетили Основну школу „Иво Андрић” и том приликом, у организацији амбасаде САД, доделили стипендије ученицима за есеје на тему операција „Халијард”. 

Политика