Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Јабука не пада далеко од стабла, па од родитеља можемо наследити бројне физичке особине, али и болести

Од сваког родитеља "купимо" по две копије свакога гена, а мутација одређених гена главни је окидач за наследне болести. Први на листи је високи холестерол, за шта у потпуности можемо да "кривимо" породицу, тврди америчка генетичарка Шивани Назарет.

"Један од 500 људи има генетску мутацију која је узрочник породичне хиперхолестеролемије - наследне болести срца која може бити узрок преурањеног срчаног или можданог удара", открива Назарет и додаје да оболели од породичне хиперхолестеролемије не могу да регулишу холестерол који се зато нагомилава у венама. Не помажу чак ни ригорозне дијете или физичка активност, јер су у овом случају гени учинили своје, каже Назарет.

И док оба родитеља могу бити кривци за високи холестерол, рак дојке наслеђујемо од оца.

Наиме, сваки човек је рођен сa генима БРЦА1 и БРЦА2 који не стварају здравствене проблеме док нису мутирани. Али жене које наследе мутацију једног или оба БРЦА гена од стране оца, имају већи ризик од настанка рака дојке. Докторка Назарет објаснила је да наведени гени нису опасни по здравље мушкараца јер је рак дојке ретка појава међу мушком популацијом, док се исто не може рећи и за жене.

Ако за губитак косе окривљујете мушку страну породице - обраћате се на погрешну адресу. Ген који има кључну улогу код ћелавости налази се на хромозому X, који мушкарци увек наслеђују од мајки, док жене исти ген преузимају од оба родитеља.

За дијабетес типа 2 најчешће је крив неуредан начин живота, али истраживања показују да чак пет одсто младих има знаке ове болести иако нису гојазни и редовно вежбају. И овде је проблем генетска мутација, па се ради о облику дијабетеса који су научници назвали МОДY. Рано препознавање пацијената са МОДY подтипом дијабетеса врло је важно, јер је њима потребна другачија терапија која може годинама да контролише болест без појаве компликација, каже др Назарет.

Али целоживотне компликације јављају се код интолеранције на лактозу.

Урођена нетолеранција на лактозу ретка је болест узрокована мутацијом у гену који производи ензим лактазу. Манифестује се јаким воденастим проливом који се јавља убрзо после првог оброка млека (дојења). Губитак нутријената је значајан, тако да новорођенче не напредује, па долази до дехидрираности, хипогликемије и ацидозе.

После увођења дијете без лактозе пролив престаје, дете добија на телесној маси, раст и развој се нормализују. Стање је доживотно и захтева трајну исхрану без лактозе.

Урођена интолеранција на лактозу јавља се ретко, али 65 одсто одраслих осетило је сметње у варењу након конзумације млечних производа, тврди Назарет и додаје да се код већине људи осетљивост на лактозу смањује са годинама.

Породично стабло има велику улогу код наслеђивања болести, упозорава Назарет. Тако можете забележити све болести које су погодиле чланове ваше уже и шире породице и тако препознати генетске предиспозиције за нека стања. Али, неке болести могу остати "прикривене" и током неколико нараштаја, па их је немогуће открити овом методом.

НАСЛЕДНЕ СУ И ДУГОТРАЈНЕ ГЛАВОБОЉЕ

Склоност ка дуготрајним и тешким главобољама пропраћеним мучнином наследна је у чак 70 до 80 одсто случајева, тврди др Кејт Хенри са Универзитета Њујорк. Научници су открили како ген назива ТРЕСК изазива појаву мигрена, а он се често наслеђује од родитеља.

БОЛЕСТИ СРЦА ПРЕУЗИМАМО ОД МАЈКЕ

Ако је ваша мајка имала проблеме са срцем, имате 20 одсто већу вероватноћу да ћете их имати и ви, откриле су четири одвојене научне студије. Начин на који инфаркт мајке утиче на нашу склоност ка њему, није у потпуности разјашњен, али ипак је очит, тврде стручњаци.

НИСМО ПОШТЕЂЕНИ НИ ПСИХИЧКИХ БОЛЕСТИ

Око 10 одсто је вероватноћа да ћете наследити склоност обољевању од депресије, открио је амерички Институт за ментално здравље. Стручњаци објашњавају да је депресија само једна од психичких болести које се могу наследити, уз биполарни поремећај и шизофренију.

В. Новости