Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

После дугогодишњег пропадања, јуче је, у центру Крагујевца, у Карађорђевој улици, срушена кућа у којој је, у првој половини 60-их година 19. века живео Ђура Јакшић, најзначајнији песник српског романтизма и знаменити сликар.

Кућа Ђуре Јакшића која се дуже од две и деценије урушавала и временом постала ругло у најужем крагујевачком градском језгру, прекјуче је, према ранијој одлуци локалних власти, срушена. Портал „Глас Шумадије“ наводи да је дуго била ноћно стециште оних који прекомерно користе алкохол и наркотике. Због тога, али и опасности коју је представљала по пролазнике, пре нешто више од седам година је ограђена.

Завод за заштиту споменика културе у Крагујевцу својевремено је предлагао да се кућа Ђуре Јакшића прогласи за споменик културе, али је Републички завод ту иницијативу одбио уз образложење да тај објекат „нема потребну уметничку ни историјску вредност“.

На месту срушене куће Ђуре Јакшића требало би да буде изграђен нови објекат, по узору на шумадијске куће XIX века, у чијем би једном делу била сачувана успомена на живот и дело славног песника, у време док је службовао у Крагујевцу. У градском буџету је, наводно, за то је намењено око 15 милиона динара.

Ваља овом приликом напоменути да је последње године свог службовања у Крагујевцу (1865,1866.) Ђура Јакшић као учитељ провео на месту Липар, на размеђу шумадијских села Горња и Доња Сабанта, на којем је и написао две своје можда и најлепше песме - „На Липару“ и „У поноћ“. На том месту је данас манастир „Свети Ђорђе“, из чије порте је, одлуком црквених власти и уз прећутну сагласност тадашње градске врхушке, пре десетак година уклоњена биста Ђуре Јакшића, која је ту стајала деценијама уназад. У исто време, опет уз садејство црквених и градске власти, угашена је и културно-просветна манифестација „Липарски дани“, којом су евоциране успомене на Ђуру Јакшића и његово стваралаштво.

Од прекјуче, у Шумадији и Крагујевцу, осим једне крагујевачке основне школе која носи његово име, и којој, због све мањег броја ученика, такође прети гашење, нема више ниједног објекта који сведочи да је један од најпознатијих српских уметника живео и стварао овде.

Данас, З. Р.   

 

Калча 

Што не кажете зашто је црква срушила бисту Ђуре Јакшића на Липару и зашто се затире сећање на њега рушењем његове куће? Рушење куће Ђуре Јакшића је исто као када би Руси ногама згазили успомену на Пушкина. Русима је Пушкин оно што је у темељима руске културе. Нашој клеро-политици је Ђура Јакшућ – ништа. Златне темеље српске културе и баштине руше они који се лажно куну у српску културу и духовност. Дакле, лицемери, које је Ђура презирао.

Па, ево те песме, узрока, који ни Данас неће да помене, због којих је на Липару згажена успомена на нашег најплеменитијег романтика и трагичара који је трагедију је живео за свога живота.

Дакле, Ђура Јакшић и његова песма:

 

КАЛУЂЕРИ

Гледô сам вам метаније,

Кад варате Бога жива;

Гледô сам вас где се пије,

Где се једе и ужива.

Слушô сам вас кад кунете

Своје стадо, своје верне;

И кад тајни призовете,

Лицемерни, лицемерне!

Гледô сам вас - не да нисам,

Кад разблудом успламтите;

Гледô сам вас - не да нисам,

Лицемери, упамтите!

(1876?)