Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Комитет министара Савета Европе објавио је нове препоруке свим државама чланицама за заштиту деце и њихових права у дигиталном окружењу, као што су употреба Интернета, мобилних уређаја, друштвених мрежа. Препоруке, засноване на међународним и европским правним инструментима, требало би да пруже свеобухватне смернице за деловање европских влада, пише у саопштењу Савета Европе.

Како се наводи, дигитално окружење утиче вишеструко на живот деце доносећи им прилике, али и ризике, како по безбедност тако и људска права.

Владама се препоручује да преиспитају своје законодавство, политике и праксе како би осигурале да гарантују читав низ права детета.

Такође, владе треба да осигурају да предузећа и други кључни партнери испуњавају своје одговорности када је реч о људским правима и да у случају злоупотребе, буду позвани на одговорност.

У саопштењу се указује да недовољан приступ дигиталном окружењу може да угрози способност деце да поптуно уживају своја људска права због чега се државе позивају да им обезбеде адекватан, доступан и сигуран приступ уређајима, повезаности и садржају намењеном деци, а на одређеним јавним местима као што су школе тај приступ би требало да буде бесплатан.

Ипак, како се додаје, требало би предузети конкретне мере ради заштите децe.

Танјуг