Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Умро је 13. марта 1975. године, добитник Нобелове награде за књижевност 1961, члан Српске академије наука и уметности. Студирао је књижевност и историју у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу, докторирао историју у Грацу 1924. делом "Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине".
У Првом светском рату је хапшен и интерниран, између два светска рата био је амбасадор Југославије у Берлину, а после Другог светског рата живео је у Београду. Његова рана дела су поетички спис "Ex ponto", "Немири" и "Лирика".
Приповедач снажне имагинације и изузетан познавалац историје Босне, одликовао се ванредном чистотом језика и брушеним стилом, префињеним психолошким анализама, дубоким понирањем у суштинске проблеме егзистенције и умећем да сугестивном магијом речи дочара људску и друштвену панораму минулих векова.

Користећи народна предања, легенде, историјску фактографију, богатство маште и осећања света, подигао је монументалну књижевну грађевину, посебно романима "На Дрини ћуприја", "Травничка хроника", "Госпођица", "Проклета авлија", "Омер-паша Латас" (недовршен). Остала дела: збирке приповедака "Немирна година", "Жеђ", "Јелена, жена које нема", "Знакови", "Деца", "Кућа на осами", путописи и скице "Стазе, лица, предели", медитативна проза "Знакови поред пута", "Есеји, критике, чланци I и II", "Свеске".
Иво Андрић - О причи и причању: Беседа Иве Андрића поводом доделе Нобелове награде за књижевност 1961. године
Иво Андрић: Знакови поред пута (делови)

Представљена књига "Тајне и страхови Иве Андрића"
Књига "Тајне и страхови Иве Андрића" Недељка Шиповца представљена је у Удружењу књижевника Србије 12. марта ове године.
О делу, које је проглашено књигом године Академије "Иво Андрић", говорили су рецензенти Драган Недељковић, Радомир Ивановић и књижевник Радомир Смиљанић.
"Увек сам покушавао да иза тог гвозденог лица докучим човјека, Андрића, који се у јавности изванредно добро маскирао као недодирљива икона", рекао је Шиповац.
Према оцени Драгана Недељковића, Шиповац је у књизи успео да разоткрије вео тајанствености који прати живот и дело Андрића, претресајући и лица и наличја његове личности - приватне, јавне и стваралачке.
"У свом обимном аналитичком делу Шиповац од почетка говори о хроничним метаморфозама у којима се огледа двострука природа славног писца, који је дубоко укопан у прошлост себи обезбедио будућност, остао сам иако су бројне жене биле у његовом животу", рекао је Недељковић.
Он је подсетио да је Андрић као припадник револуционарне "Младе Босне" осуђен на робију, а затим није одолео искушењу да постане "слободни зидар", иако су у то време нацисти масоне стављали на исту страну са Јеврејима и комунистима.