Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Мештанин куршумлијског планинског села Ново село Бојан Радовановић (27), који је осуђен на затворску казну од 40 дана због вожње нерегистроване приколице трактора, упутио је молбу затвору у Прокупљу да затворска економија, док он издржава казну, прихвати 26 крава, свиње и прасиће и 50 кокошака.

Радовановић је понудио да се, током издржавања казне, он брине о животињама, а да затвору поклања млеко и јаја. Бојан Радовановић се на тај корак одлучио јер је пре тога, на разне начине покушавао да се нагоди са прекршајним судом, да казну замени за новчану или наногицу.

„Међутим, ништа нису прихватили, рекли су ми да морам у затвор”, рекао је агенцији Бета Радовановић.

После тога, пре више од месец дана, упутио је и молбу председнику Србије Александру Вучићу, у којој признаје да је начинио прекршај, возећи нерегистрованом приколицом сено за стоку.

Зато, како је Радовановић казао Бети, није тражио помиловање, да буде ослобођен одговорности, него да му се омогући да казну плати.

Он је председнику Вучићу у писму навео да то од њега тражи, јер у планинском селу Ново село, живи са тешко оболелом мајком, да има фарму крава, да је распродао фарму свиња. Да мајку мора негде да смести, стоку да прода и угаси домаћинство, због 40 дана затвора.

„Одговор никада није стигао, имам још девет дана до затвора. Све што ми је остало је да молим затвор да ми помогне, па сам их замолио да прихвате и моју стоку, јер сам чуо да имају затворску економију”, каже Радовановић.

Он је казао да краве, свиње и кокошке немоћне да саме преживе, на имању и да је зато сам послао молбу затвору.

„Ако не прихвате, једино остаје да их пси чувају у планини”, казао је Радовановић и додао да је у писму затвору навео да има и седам паса чувара, које је планирао да остави кући.

„Пси, које имам, нека остану да чувају празну кућу и празне штале, јер у селу немам комшија”, наводи у писму. На крају писма Радовановић наводи да од управнику затвора у Прокупљу очекује разумевање, јер је прекршај начинио у борби да опстане на селу.

„Само сам се борио, да својим радом опстанем на селу, да му се огњиште не угаси”, навео је Радовановић.

Радовановић мора да се јави Окружном затвору у Прокупљу 23. маја. Његову, тешко покретну мајку, док борави у затвору, прихватиће рођак из Куршумлије.

Иначе, Радовановић је осуђен на затворску казну од 40 дана, јер је возио нерегистровану тракторску приколицу, под забраном вожње, јер је и пре тога кажњаван због истог дела. Саобраћајна полиција га је зауставила на сеоском путу, када је превозио сено за краве. 

Бета