Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Најстарији људи на свету имају око 115 година, а интервенцијом научника у процесу старења животни век могао би да се знатно повећа и да износи око 140 година.

Најстарија особа на свету била је 122-годишња Францускиња, која је умрла прије 20 година.

"У прошлости је 70 одсто људи умирало рано од разних инфекција, а данас их 70 одсто умире од болести типичних за старост", наводи израелски универзитетски професор Хаим Коен, који проучава молекуларне механизме старења.

"Ако можемо да манипулишемо самим процесом старења - можемо да повећамо и максимални животни век", тврди он.

Коен и његов тим су у "Геронтолошком журналу" објавили студију у којој се истиче да се, захваљујући напретку медицине, очекивани животни век човека знатно продужила. Они су спровели на стотине експеримената којима су интервенсали у процесу старења гљивица, црва, мува и глодара и открили да се њихов максимални животни век стално повећавала.

Када би се сличне интервенције предузеле на људима, максимални животни век могао би се продужити за 30 одсто, сматрају научници.

Коенова истраживања супротна су студији научника са Медицинског факултета у Њујорку, који су прошле године закључили да је људски род достигао природни лимит трајања живота - 115 година.

Срна