Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Зар нам и без водитељке Парова спољна политика понекад не личи на ријалити? Или је заправо то и циљ? А и где би неко после ријалитија, ако не у политику

Само пар дана пошто је Хашки суд осудио Ратка Младића на доживотни затвор за геноцид у Сребреници и друге ратне злочине, један од овдашњих службених гласника, ваљда у настојању да спречи ширење дефетизма, обавестио нас је да „Србија дефинитивно постаје убедљиво најјача војна сила у региону“. Један таблоид јавља да „Лукашенко Србији шаље чак 12 МиГ-ова 29, ракете `бук` и С-300“, а други тврди да „Стижу четири батерије С-300 и још шест МиГ-ова 29“. Медији откривају да је „Бакир тајно обучио 9.000 Бошњака за ратовање“ и да „Насер Орић тајно лови по Србији“, али најављују неочекиван и драматичан преокрет, јер „Путин вади Младића из Хага“, а „Русија у УН руши пресуду Младићу“, ваљда зато што је и врапцима у Москви јасно да је „Младић осуђен за злочине ЦИА“.

Овдашњи таблоиди панично најављују „Велика Албанија од Нове године“, упозоравају „Покварено - Британци тајно спремају нову резолуцију - осудили Младића, укидају Републику Српску“, из поузданих извора нам скрећу пажњу да „Агенти из региона крећу на Србију и Републику Српску“. Као да то што страни агенти интензивно шпартају по Србији нема сасвим једноставно образложење - па на основу којих би информација, осим директно са терена, из прве руке, Владимир Путин могао да направи руски, а Доналд Трамп амерички план за Балкан, Србију, Косово, Малу Крсну, Велики Мокри Луг... У мору сличних наслова готово безазлено делује покушај једног таблоида да додатно подигне прашину са још једним сукобом: „Рат жена у СНС - Лети перје на све стране“. 

Ако вам од оваквих наслова у последњих неколико дана није мука, онда ништа. Ако јесте, ваш проблем. Тим пре што би ускоро, када се захукта предизборна кампања за београдске изборе - мада ни ванредни парламентарни нису до краја искључени - могло бити и горе. Само се стрпите још мало. И узалуд се надате да ће се нешто променити набоље. Неће. И ја сам се надао да хоће, али нисам био у праву.

Пре неколико дана ископао сам текст који сам, згрожен поплавом ријалитија, написао пре више од седам година. „Све у Србији се полако, али сигурно претвара у својеврсни ријалити шоу. Хтели-не хтели, милом или силом, лагано се сви претварамо у `велику браћу` и `фармере`. Не праве паоре, већ оне са Пинка. И није проблем у томе што је све што радимо изложено суду јавности, јер је то и пожељно. Суштина је у извргавању руглу правих и повратак на стари систем вредности, из деведесетих, за који сам, изгледа безразложно, веровао да се никада неће вратити. Авај. Ових дана имао сам прилику да се неколико пута угризем за језик“. 

И ових дана сам се, као и у октобру 2010., угризао за језик. Овога пута још јаче, јер је ђаво стварно однео шалу. Водитељка ријалитија Парови на ТВ Хепи Јована Јеремић ,изабрана је за члана Савета за спољну политику, међународне односе и регионалну сарадњу СПС-а. Ма то бих некако и прогутао, али тешко могу да сварим што ће њен посао бити да анализира рад Министарства спољних послова и односе Србије и других држава. Зар нам и без водитељке Парова спољна политика бар понекад не личи на ријалити? Или је заправо то и циљ, само што ја то не схватам.

Јовану донекле и разумем. Она каже да је „логичан след“ њене каријере „да одем у политику“. А и где би после ријалитија, ако не у политику? Тим пре што јој је политика, уз телевизију, друга љубав. Опет, кажу да прва љубав заборава нема, а прва љубав јој је било право. И открива да је завршила државни Правни факултет у Београду, са просечном оценом 9,6! Хееј, чекај мало, повлачим реч, па она је имала већи просек од најбољег студента у историји. Не мораш бити добар математичар да би знао да је просечна оцена 9,44 мања од 9,6. 

Водитељка Парова о спољној политици још није причала са лидером странке и министром Ивицом Дачићем. „Има човек паметнија посла и бори се за државу“, каже она. Дачић је пак открио да је подржао ту одлуку, наводећи да „сви нападају Парове, а кришом их гледају“. Једино што није размишљао шта ће се десити ако због кризе у региону сазове хитну седницу Савета за спољну политику баш у време када је избацивање у Паровима?

Милан Ћулибрк, НИН