Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

У ноћи између 25. и 26. фебруара 1917. године, у куршумлијској кафани „Код занатлије”, окупаторски акцизни начелник Атанас Бакалов грубо је увредио групу Срба. Не могавши да отрпи, Ица Радоњић, познат под надимком Калајџија, скочио је, дохватио Бугарина и треснуо га о под, а потом изашао у мрак. Склонио се у кућу Пере Ђокића, али је убрзо стигао окупаторски командант вароши Харизанов са војницима и позвао Ицу да се преда. Овај је, међутим, искочио кроз прозор и побегао у суседно село Мачковац.
У потрагу за Ицом кренуо је вод Бугара ојачан великим бројем Арнаута. Међутим, дочекале су их спремне чете устаника. У тешкој борби рањен је Ица, али су и окупаторски војници остали без половине својих солдата. Тако је почео чувени Топлички устанак, једини иза линија фронтова у поробљеној Европи. Устаничке чете су затим, како пише Радољуб Глигоријевић, који је прикупио сећања учесника устанка, ослободиле Куршумлију, Прокупље, Бојник, Лебане, Озрен, дошле до Ниша и запретиле ослобађањем Лесковца, Врања, Пирота... Окупатор је у крви угушио устанак, а више од 20.000 Топличана побијено је на најзверскији начин.

Чланови Савеза бораца и њихових потомака у ратовима Србије од 1912. до 1920. обележили су сећање на избијање Топличког устанка посетом споменицима на поприштима битака из тог доба. На споменик устаницима у центру Прокупља, они су, уз председника СО Бранислава Џипковића, положили венце, а глумац и књижевник Зоран Симоновић говорио је родољубиве стихове Војислава Илића Млађег и своје. О значају Топличког устанка казивао је Петко Марјановић, виши кустос Народног музеја Топлице.
Поводом обележавања годишњице Топличког устанка, према речима председника Савеза бораца, пуковника Љубомира Марковића, осим посета Куршумлији и одавања поште легендарном вођи Топличког устанка Кости Војиновићу, биће одржане и пригодне манифестације на месту битака и зверског мучења родољуба у Брусу, Дољевцу, Бојнику, Обилићу и Сурдулици, док ће се завршна приредба половином марта бити одржана у Нишу.
Д. Борисављевић