Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Рођен је 26. фебруара 1777. године, државник и писац, војвода из Првог српског устанка, творац и први председник Правитељствујушчег совјета - прве српске владе. Са стрицем Јаковом покренуо је у Ваљевској и Шабачкој нахији Први српски устанак. Командовао је делом устаничких снага 1806. у боју на Мишару код Шапца у којем су Турци потучени до ногу.
Као први дипломата обновљене Србије, путовао је у Петроград да успостави дипломатске односе с Русијом и заинтересује руску владу за подршку и помоћ, набављао је оружје у Аустрији и играо важну улогу у преговорима с Турцима.
После пропасти устанка 1813, у емиграцији је свим силама настојао да заинтересује велике силе за Србију и присуствовао је Бечком конгресу с пуномоћјем српских вођа. После Другог српског устанка, постао је ваљевски кнез, али је пензионисан због несугласица са кнезом Милошем Обреновићем, а због сукоба са кнезом Михаилом 1840. прогнан је из Србије. 

Вратио се 1842, кад су Обреновићи оборени с власти и постао је државни саветник. Написао је "Мемоаре", једно од најбољих мемоарских дела српске књижевности, пуне драгоцених података о догађајима и људима у време Првог српског устанка.