Радио Оаза 88.3 FM
Недељом од 20 до 22 часова на 88.3 CJIQ FM

Исечен на велике, мале, танке и дебеле кришке, ваздушаст, мекан, црн, бео или ражани, хлеб је и данас, као и хиљадама година уназад, неизоставни део свакодневне исхране. Ретко ко може замислити укусан ручак без бар једног парчета. Мада се служи се као додатак оброку, многи воле и да га грицкају успут. Наравно, најукуснији је кад је свеж и врућ, а кад стоји одређено време отврдне, па се веште домаћице на разне начине довијају да им хлеб остане укусан и мекан и сутрадан.
Према неким историјским подацима, први хлеб је испечен пре, отприлике, 12000 година. Тесто за овај хлеб било је направљено од воде и здробљених зрнаца неких биљака. Претпоставља се да су у праисторији људи спремали хлеб покривајући посуду врућим пепелом, а верује се да је тако добијени производ био танак и прилично тврд.
Према прикупљеним подацима археолога, приликом вишегодишњих ископавања древних локација, Стари Египћани су били заслужни за откривање састојака који су доприносили да хлеб постане ваздушаст и мек. Они су у тесто убацивали састојке сличне данашњем квасцу, захваљујући којима је хлеб после печења био изнутра светао и ваздушаст.

Вековима су истраживачи покушавали да побољшају укус ове намирнице и да је сачувају од бајатости. Ото Фредерик Рохведер је 1912. године дошао на идеју да пре печења исече тесто за хлеб на танке кришке, попут данашњег тост-хлеба. Када је своју замисао предочио пекарима они су му одговорили да ће исечене векне врло брзо постати тврде и неукусне. Овај истраживач је наставио да покушава да пронађе најбољи начин да се хлеб не убајати. Једно од његових решења било је да се парчићи хлеба држе заједно посебном иглом. Тај проналазак није заживео, јер се често дешавало да „заштитна” игла испадне.
Рохведер је 1928. године измислио машину за сечење и завијање хлеба. Сматрао је да га завијање може очувати свежим и укусним. Касније исте године, пекар у Батл Крику, у Мичигену, искористио је тај проналазак и почео да прави исечене векне хлеба. То се данас примењује свуда у свету, а нарочито је популарно у Канади.
Д. И.